Millised võiksid laenutooted välja näha aastal 2027 ja millised on need tõukejõud, mis meid muutuste teele viivad?

SEB panga sõnul on neli peamist suunda, kuhu nii era kui ettevõtluse laenud võiksid liikuda:

1. Laenuprotsessi efektiivsus – tulevikus võimaldavad automatiseeritud protsessid klientidele kiiremaid ja täpsemaid laenupakkumisi. Reaalajas valmivad laenupakkumised annavad klientidele usaldusväärse ülevaate just temale sobivatest teenustest. See lühendab märkimisväärselt laenuprotsessile kuluvat aega ja dokumentide edastamise mahtu.

2. Kasutajakesksus – kogu kasutajakogemus, mis ühendab erinevad punktid laenu protsessis muutub läbipaistvamaks. Selle tulemusena on taotlejatel kiirem ning täpsem ülevaade tingimustest, mis kaasnevad laenu võtmisega ning parem ülevaade konkureerivatest pakkumistest.

3. Fookus jätkusuutlikkusele – keskkonnasäästlikkus saab laenupakkumiste osas tulevikus veelgi suurema tähelepanu. Uute laenupakkumiste arendamise valguses on väga olulised kõik kolm märksõna: keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavade (ESG) aspektid. Ennekõike on oodata uusi trende märksõnade sotsiaal (S)- ning juhtimistavasid (G) puudutavate laenutoodete arendamisel ja pakkumisel. Keskkonna fookusega laene näeme turul juba täna, näiteks SEB roheline kodulaen ja rohelaenud ettevõtetele.

4. Piirideülene laenamine – uutest Euroopa Liidu direktiividest lähtuvalt võime tulevikus kohalike vajaduste katmiseks võtta laenu pankadest üle kogu EL-i. Selle tulemusena muutub laenuturg veelgi konkurentsile avatumaks, mis loob kliendile lisaväärtust ja suurema valikuvabaduse.