Cornwall Insighti hinnangul on Euroopa gaasihoidlad täna rohkem täis kui tavalisel kevadel, kuna talv oli erakordselt soe ning Euroopa nägi mullu suvel tõsist vaeva Venemaa gaasile alternatiivide leidmisega – õnnestunult. Lisaks vähendati kogu liidus gaasi tarbimist nii tööstuses kui ka energiasektoris.

Chadwick ennustab, et kütteperioodi lõpuks on gaasihoidlad keskmiselt 55 protsenti täis, mida on rohkem kui eelnevatel aastatel. Kui kevad ja suvi tulevad soojad, parandab see Euroopa energiakindlust enne uut talve veelgi.

Palju väikeseid tegureid

Samas ei ole kõik nii ilus, kui näida võib. Euroopa pole suutnud Vene gaasi täielikult asendada ning samal ajal on gaasi hankimisel suureks konkurendiks osutunud Hiina. Samuti pole viimastel aastatel nii palju lund sadanud kui varem, mis tähendab, et see mõjutab ka hüdroenergia tootmist – pole lund, mida saaks sulades hüdroenergia tootmiseks kasutada. Ilm on samuti alati ootamatu. Kui kevad ja suvi tulevad külmad, võib gaasi kuluda rohkem ka suvel.

„Prognoosid järgmise talve kohta on tunduvalt positiivsemad kui eelmisel sügisel enne möödumas olevat talve,“ sõnas Chadwick. „Samas võib ka iga väiksem tegur kõike muuta.“

Ta eeldab, et gaasi hind on võrreldes mulluse rekordiga stabiliseerunud.

Gas Infrastructure Europe’i andmetel olid Euroopa gaasihoidlad viimati keskmiselt 59% täis.