Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi tõdes, et erinevad raportid näitavad, et globaalne naftatoodete nõudlus on kasvus. „Eelmise aastaga võrreldes on nõudlus päevas 2,3 miljoni barreli võrra kõrgem,“ ütles Sassi. Tema sõnul mõjutavad analüütikute hinnaprognoose eelkõige Hiina taasavamine ning hirm USA ja Euroopa majanduslanguse osas. Sassi tõi välja, et toornafta Brent 2022. aasta keskmiseks hinnaks kujunes 101 USD/b, samas kui tänane ootus 2023. aastaks on 86 USD/b.

Mootorikütuste hinda tõstvad tegurid on Sassi sõnul naftatoodete nõudluse kasv Aasias võrreldes eelmise aasta madala baasiga ja ebakindlus, et globaalselt ei suuda naftatoodete pakkumine nõudluse kasvuga sammu pidada. „Lisaks mõjutavad nafta valmistoodete tarneid rafineerimistehastest ja sadamatest pensionireformi vastased streigid Prantsusmaal,“ ütles Sassi.

Mootorikütuste hinnastamisjuht tõi välja, et lähiajal mõjutavad mootorikütuste hinda ka kevadised hooldustööd Euroopa rafineerimistehastes.

Mootorikütuste jaehindu langetab peamiselt see, et Hiina selle aasta avalikustatud majanduskasvu ootus oli 5%, mis on madalam, kui analüütikud prognoosisid. „Naftatoodete hinda survestab ka USA Föderaalreservi (FED) intressimäärade tõstmine, kuna see jahutab majandust ja alandab seega nõudlust naftatoodete järele,“ rääkis Sassi.