„Praegune eesmärk vähendada tarbimist 15% võrra lõpeb sel kuul ja selle pikendamine on vajalik, et tagada piisav varustatus järgmiseks kütteperioodiks,“ ütles Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson. Euroopa Liidul õnnestus selle talve jooksul vähendada nõudlust peaaegu 20% võrra.

„See on parim garantii, et saavutada novembriks gaasivarud,“ ütles Simson. Ta lisas, et see aasta saab kahtlemata olema keeruline ja ka sellest järgmine. Euroopa Liit (EL) ja Rahvusvaheline Energiaagentuur rõhutavad, et Hiina nõudluse taastumise korral võib tekkida veeldatud maagaasi puudus, sest nii EL kui ka Rahvusvaheline Energiaagentuur on seadnud eesmärgiks täita oma gaasihoidlad enne järgmist talve 90% ulatuses.

Lepinguid Venemaaga ei peaks pikendama

Eelmisel aastal võttis liit vastu mitu erakorralist meedet, sealhulgas gaasihinna ülempiiri. Samuti kavatseb Simson järgmisel kuul välja kuulutada pakkumismenetluse gaasi ühiseks ostmiseks, kusjuures lepingud sõlmitakse eeldatavasti juunis.

Turg jälgib tähelepanelikult, kui kiiresti hoidlad suve jooksul täituvad, eriti ilma Venemaa tavapäraste mahtudeta. Moskva vähendas pärast Ukraina sõda järsult torujuhtmete kaudu toimuvaid tarneid ning suur osa Euroopast soovib neist tarnetest loobuda. Venemaa LNG import Euroopasse on aga suurenenud.

Simson nõudis ka nende saadetiste peatamist, ilma et ta oleks teatanud konkreetsetest meetmetest. Simsoni sõnul ei peaks Euroopa ettevõtted pikendama pikaajalisi lepinguid Venemaaga, kui praegused lepingud lõppevad. EL sai eelmisel aastal riigilt umbes 20 miljardit kuupmeetrit veeldatud maagaasi.