USA välisvarade kontrolli amet (OFAC) uurib panga sõnul tehinguid, millest pank on ametit teavitanud.

„Me saame nüüd hinnata finantsmõju. Dialoog OFACiga on hea. Kuid me ei saa öelda, millal see lõpeb,“ ütles Swedbanki peadirektori asetäitja Tomas Hedberg. Eraldis on tehtud „potentsiaalseks kokkuleppeks“ OFACiga.

Swedbanki aktsia on Rootsi börsil täna tugevas, üle 6% languses ja maksab 198 Rootsi krooni.

Pank teatas, et justiitsministeeriumi (DoJ), väärtpaberi- ja börsikomisjoni (SEC) ning New Yorgi finantsteenuste osakonna (DFS) eraldi uurimised veel käivad. „Swedbank peab nendega eraldi arutelusid meie USA õigusnõustajate kaudu,“ märkis Swedbank.

Uurimised on eri etappides ja pank ei saa praegu hinnata rahalisi tagajärgi ega seda, millal uurimised lõpetatakse.

2019. aasta veebruaris avalikustas Rootsi televisiooni uudisteportaal SVT Nyheter, et Swedbanki Balti filiaalide kaudu toimus kümne aasta vältel üle 40 miljardi Rootsi kroonini küündiv rahapesu. Selle tõttu taandusid panga nii Rootsi kui ka Eesti juhid. Riigiprokuratuur ja keskkriminaalpolitsei alustasid kriminaalmenetlust.

2022. aasta veebruaris esitas riigiprokuratuur Swedbank Eestile ja selle endistele juhtidele kahtlustuse rahapesus, mis ulatus üle 100 miljoni euro, kirjutas Eesti Ekspress toona. Eesti prokuratuuri uurimine puudutab aastaid 2014–2016 ja võiks pangale kaasa tuua kuni 16 miljoni euro suuruse karistuse.