Balti riikides on pankade kasumid järsult kasvanud tänu kõrgematele intressimääradele, mis aitavad võidelda hüppeliselt kasvava inflatsiooniga, sest enamik tasumata hüpoteeklaene on intressimääradega seotud.

Kui parlament selle heaks kiidab, kasutatakse 2023. ja 2024. aasta pangatulu lisamaksudest laekuvat tulu kaitsekuludeks, ütles Leedu rahandusminister Gintarė Skaistė pressikonverentsil.

Juhul kui pank teenib intressidelt 50% rohkem kui viimase nelja aasta keskmine, maksustatakse see ületulu kahe aasta jooksul 60%-ga, sõnas Skaistė.

Leedu keskpanga president Gediminas Šimkus ütles, et maks puudutab nii SEB-d kui ka Swedbanki. SEB, Swedbank ja enamikku riigi pankasid ühendav Leedu pangaliit keeldusid kommentaaridest.

Peamised Leedus tegutsevad pangad Swedbank, SEB ja Luminor näitasid eelmisel aastal kasumi kasvu. Swedbanki kasum oli Leedus 2022. aastal 143 miljonit eurot, mis oli 64% suurem kui 2021. aastal. Luminori kasum kõigis Balti riikides oli eelmisel aastal 124,7 miljonit eurot ja 67% suurem kui aasta varem. SEB teatas eelmise aasta oktoobri lõpus, et 2022. aasta jaanuarist septembrini teeniti puhaskasumit 113,8 miljonit eurot, mis on 26% rohkem kui 2021. aasta samal perioodil.

Leedu pangad võiksid nii 2023. kui ka 2024. aastal teenida kokku miljard eurot kasumit, mis on Skaistė hinnangul üle kolme korra suurem kui viimastel aastatel.