Alates 2022. aasta teisest poolest on Apple kaotanud umbes tosin kõrgetasemelist juhti. Enamik neist inimestest kandis asepresidendi tiitlit, mis on veidi madalamal kui vanemasepresidendi tase, mis allub tegevjuht Tim Cookile. Nad on ühed Apple'i kõige olulisemad töötajad, kes vastutavad paljude põhifunktsioonide igapäevase toimimise eest.

Lahkunute arv on märkimisväärne

Firmast on eemaldunud asepresidendid, kes vastutavad selliste valdkondade üle nagu tööstusdisain, veebipood, infosüsteemid, Apple'i pilveteenused, riist- ja tarkvaratehnika aspektid, privaatsusküsimused, müük arenevatel turgudel, tellimusteenused ja hanked. Kokku on see 11 võtmeisikut - see on suur kaotus.

Varasematel aastatel võis Apple kaotada ühe või kaks asepresidenti 12 kuu jooksul, näiteks kui ettevõtte isesõitvate autode projekti juht läks 2021. aastal Ford Motor Co-sse. See, et nüüd lahkub nii suur grupp - sõltumata sellest, kas nad läksid pensionile, tõrjuti välja, loobusid või läksid teise ettevõttesse - on märkimisväärne.

Loomulikult on toimunud ka juhtide sissevool. Apple tõi uue personalijuhi ning infojuhi. Enamasti on Apple aga lahkumiste tõttu jaotanud vastutusalad ümber või edutanud inimesi seestpoolt.

Lahkumas võib olla veelgi enam inimesi

Enamik hiljutistest lahkumistest olid Apple'i veteranid, inimesed, kes on olnud ettevõttes 15 ja enam aastat. Kuid muu hulgas disaini- ja teenuste asepresidendi puhul kaotas Apple oma karjääri parimas eas olevaid juhte, kes oleksid ühel päeval võinud jõuda seenior asepresidendi tasandile.

See lahkumisvool võib olla alles algus. Apple'is on üsna palju asepresidente, kes on olnud seal aastakümneid ja võivad lähiaastatel pensionile jääda.

Sarnases olukorras on ka Apple'i kõrgeim kiht: 12 tippjuhist 10 on umbes sama vanad. Pooled neist astusid ametisse enne 2000. aastat ning vanusevahe tegevjuht Cooki ja tema tõenäolise järeltulija, operatsioonijuhi Williamsi vahel on vaid umbes kaks aastat.

Apple'i pikaajalised põhitöötajad, kes aitasid ettevõtet uuesti leiutada, on samuti oma karjääri lõpusirgel. Endine turundusjuht Phil Schiller asub Apple'i partneri rolli, mis keskendub App Store'ile ja meediaüritustele, ning Dan Riccio loobub kõigist riistvara inseneriülesannetest, välja arvatud segareaalsuse peakomplektide meeskond.

Ka madalamad ametikohad võivad olla valmis muutusteks. Inimesed Apple'is usuvad, et ka mõned direktori ja vanemdirektori tasandi juhid (kaks juhtimistasandit, mis asuvad otse asepresidentidest allpool) kaaluvad lähitulevikus oma ametist lahkumist.

Korraldusega ei olda rahul

Lahkumiste tempo võib osaliselt tuleneda lisaks muudele teguritele ka juhtidele pandud vastutuse suurenemisest.

Ettevõte on aastate jooksul muutunud bürokraatlikumaks, eriti tootearenduse osas.

Tegemist on tohutu globaalse korporatsiooniga ja see võib tähendada, et individuaalselt on raske midagi muuta. Sisepoliitika ja osakondade ülene kemplemine võib muuta asja veelgi raskemaks.

Ressursid on ümber paigutatud pikemaajalistele algatustele, millest mõne valmimine võib võtta aastaid (kui see üldse kunagi toimub). Mõned juhid olid ilmselt pahased, et nad kaotasid inimesi sellistele ettevõtmistele nagu ettevõtte segareaalsusgrupp ja isesõitvate sõidukite meeskond.

Mõnel juhul peeti Apple'i asepresidente kandidaatideks organisatsiooni vanema asepresidendi asendamisel - see võib kaasneda nelja- või viiekordse palgatõusuga. Kuid neile ei antud tõenäoliselt kunagi selgust, kas või millal see võib juhtuda.

Apple'i struktuur ise on mitmete töötajate stressiallikaks. Ettevõte on korraldatud funktsionaalselt, mis tähendab, et meeskonnad annavad oma panuse kõikidesse suurtesse toodetesse. Näiteks aitaks riistvaratehnika asepresident jälgida iPhone'i, Apple Watchi, iPadi, Maci ja AirPodide osi. Ja tarkvaratehnika juht juhiks meeskondi, mis aitavad kaasa iOS-i, macOS-i, watchOS-i ja tvOS-i, mis töötavad kümnetes riistvaratoodetes.

Selline organisatsioon oli Apple'i algusaegadel mõistlik, kuid on viinud tootearenduse hilinemiste suurenemiseni, ressursside liigse hajutamiseni ja täiendava tehnilise keerukuse tekkimiseni. Loomulikult on sellel ka eeliseid. See võimaldab Apple'il panna oma parimad pead tööle iga tooteportfelli kuuluva toote kallal.

Aktsiatel on palgas suur roll

Lõpuks, ärgem unustagem üht suurimat põhjust, miks inimesed töölt lahkuvad: raha. Apple'i aktsia langes eelmisel aastal peaaegu 30%, pärast kolm aastat kestnud suurt tõusu ning sellel on mõju palkadele. Apple'i asepresidendi puhul võib aktsia olla tublisti üle poole palgast.

Selles osas on isegi Cook saanud löögi. Reedel kiitsid Apple'i aktsionärid heaks uue palgapaketi, mis sisaldas umbes 40%-list palga vähendamist. Üle 80% tema 2023. aasta sissetulekust moodustavad aktsiad, millest 75% on seotud ettevõtte tulemuslikkusega.