„Nii päikeseenergia kui maismaa tuuleenergia on järgnevatel aastakümnetel väga kasumlikud. 2035. aastaks on päikeseenergia siin regioonis soodsaim, kus tootmiskulu jääb 31,5 eurole MWh kohta,“ andis Sigbjörn Seland teada. Maismaa tuulikud ei jää sellest palju maha.

Seejuures jääb meretuuleparkides toodetava energia hind järgmise kümnendi keskel 45-49 eurole MWh kohta. Konsultatsioonifirma arvestab oma arvutustes ka seda, et investeeringud uutesse tootmistesse tasuks end ära.

Nende hinnangul on 2023. kuni 2035. aastani piirkonda tulemas 160 TWh uut tootmisvõimsust. See teeb peaaegu 40% eelmise aasta Põhjamaade elektritarbimisest.

„Kui need investeeringud tehakse, siis on Põhjamaade elektritoodangus suur ülejääk ning siin on oluliselt madalamad energiahinnad kui ülejäänud Euroopas,“ ütles Seland.

Tema sõnul tähendab see aga seda, et uued investeeringud tuumaenergiasse saavad sellest hoobi, kui just valitsused siin mingeid rahastusskeeme välja ei mõtle.

„Meie kuluhinnang näitab, et on vägagi kasumlik hoida elus olemasolevaid tuumareaktoreid, aga mitte ehitada uusi. Olgu nendeks siis suured reaktorid või väikesed moodulreaktorid,“ ütleb ta. Viimast plaanitakse rajada ka Eestisse.

Regioonis hakatakse palju enam investeerima ka salvestusse ja vesinikku, et tasakaalustada aina ebastabiilsemat energiaturgu.

Prognooside järgi on 2050. aastaks akusid regioonis 20 GW ning umbes 100 TWh taastuvenergiast toodetakse rohelist vesinikku.