See avaldus näitab ilmekalt, et Venemaa tehnoloogiasektorit on tabanud Venemaa tarkvarainseneride sõjaaegne väljaränne.

„IT-spetsialistidest välisriikide kodanike jaoks on lihtsustatud töö- ja elamisloa saamise korda,“ ütles siseministeeriumi pressiesindaja Irina Volk.

Venemaa siseministeerium teatas, et välisriikide tarkvarainsenerid võivad nüüd sõlmida lepinguid akrediteeritud Venemaa IT-ettevõtetega ilma töölubade saamise nõudeta.

Lisaks on välisriikidest tulnud IT-spetsialistide pereliikmetel õigus taotleda tähtajatut elamisluba lihtsustatud korras pärast kolm kuud Venemaal viibimist.

Siseministeeriumi uute eeskirjadega loobutakse ka nõudest, et Venemaa tööandjad peavad hankima välistöötajate palkamiseks loa.

Venemaa viimased välistalentide ligi meelitamise meetmed järgivad nii riigi- kui ka eraettevõtete jõupingutusi, et hoida hoolimata lääne sanktsioonidest ja poliitilistest repressioonidest töötajaid oma riigis.

Kremli hinnangul on pärast Ukraina sissetungi lahkunud riigist 100 000 IT-töötajat ehk 10% Venemaa tehnoloogiatöötajaid. Ametnike sõnul töötab neist 80 000 endiselt välismaal viibides Venemaa ettevõtetes.

Venemaa seadusandjad tegid sel aastal varem õigusakti ettepaneku, mis keelaks mõnes sektoris töötajatel välismaalt kaugtöö teha.