Eestis on kümneid tuhandeid kinnisvarainvestoreid ja varaomanikke, keda vaevab pakiline küsimus: kui palju on nende varade väärtused tänaseks langenud ja mis saab edasi?

Kuidas reageerida kinnisvaraturu langusele?

„Esiteks varade väärtusest. Laias laastus saab öelda, et kõikidele juba teadaolevatel põhjustel ehk kiire raha hinna kasvu ning üleüldise rahva vaesumise taustal on hinnalangus olnud tuntav. Pealinna äärelinnades on langus olnud kuni paarkümmend protsenti, samas on ka varasid, mille hinnad on jõnksatanud allapoole ühekohalise protsendi võrra,“ sõnas Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman.

„Õnneks on hinnalangus tõsiselt mõjutanud veel üsna väheseid investoreid ja koduomanikke, kui nad just ostu absoluutses tipus ei teinud. Paraku, mida nädal edasi, seda rohkem kannatajaid on ning üha päevakajalisemaks muutub küsimus, mis juhtub siis, kui langus ei peatu – peamiselt mõjutabki see just üüriinvestoreid, kelle rahavood on muutumas või muutunud negatiivseks,“ märkis ta.

„Loota, et kinnisvarahindade korrektsioon päevapealt lõppeks, on põhjendamatu, kuna üks oluline trendimurdja on veel toimumata. Selleks on likviidsuse kasv. Praegu raha seisab ning tehinguid tehakse väga vähe – see hinnalangust tekitabki, sest pakkumist on rohkem kui nõudlust. Enne peab tulema tagasi nõudlus ehk kaup peab muutuma atraktiivseks. Järgmisena hakkab suurenema tehingute arv ja alles siis saame rääkida sellest, et hinnad jäävad paigale ning tulevikus keeravad nina ka ülespoole, kuid sedalaadi protsess võtab kogemustele tuginedes aega 2–3 aastat,“ selgitas Sooman.

„Mitte keegi ei tea, kas hinnad tulevad veel alla 10 või 30 protsenti, kuid on selge, et oma rahavood ja koormustaluvus tuleb väga põhjalikult üle hinnata ja seda mitte tänase, vaid paari aasta perspektiivis, arvestades ka loomulikult, et üürihinnad pole enam oma varasemal tasemel. Kui pikema projektsiooni tulemusel näitab arvutus, et vaba raha saab otsa, siis tasub ebameeldivat olukorda ennetada ja ennast asjatust ballastist ehk kahjumlikest objektidest vabastada – seda on nutikamad juba üle aasta ka teinud. Kui sissetulekud on kindlad ning rahavoog kõvasti pihta ei saa, siis ei ole omakorda mingit põhjust rapsida. Kõikidele sobis, kui hinnad tõusid mitukümmend protsenti aastas. Nüüd tuleb endale sobivaks mõelda ka olukord, kui hinnad mõne aasta tagusesse aega tagasi kukuvad,“ lisas ta.