Jaanus Lauguse kinnitusel on läbi aastate olnud uute ja järelturu korterite optimaalne hinnavahe kolmandiku võrra uute kasuks kõrgem. „Turutippude ajal on mitu korda tekkinud anomaalia, et vanemad korterid on uusarenduste hinnale väga lähedale jõudnud. Praegu maksab aga Tallinna tehingustatistika põhjal kahetoalise korteri ruutmeeter vanas majas 2375 ja uues 3176 eurot ehk et vahe on jälle kolmandik uute kasuks,“ rääkis Laugus.

„Hinnavahe on taastunud kahepidise protsessi tulemusena. Ühest küljest on magalapiirkondade vanemate korterite hinnad paarkümmend protsenti alla tulnud ja reaalsed tehingud toimuvad pigem madalamal tasemel kui portaalides kirjas. Magalakorterite hinnakorrektuur toimubki tavaliselt kõige kiiremini ja sealt hakkab ka turg esimesena tõusma,“ rääkis Laugus.

„Teisest küljest pole uusarenduste pakkumishinnad oluliselt langenud, mille tulemusena on ka müügiperioodid selgelt pikemaks muutunud. Kohati on hinnavahed uute kasuks ka selgelt suuremad kui kolmandik, sest arendajad pole hindasid alla lasknud. Näiteks maksavad Mustamäel renoveeritud kahetoalised 103 000–115 000 ja sarnase üldpinnaga korterid uusarenduses 145 000–180 000 eurot. Kui ühe kinnisvarasegmendi hind langeb, siis tekib tegelikult sarnane ootus ka teiste osas. Seda hinnavahet võiks arendajad rohkem jälgida, aga tuleb ka mõista, et korrektsiooni alla piirab inflatsioon ja kõrge ehitushind,“ ütles Laugus.

„Kuna igapäevased kulud kasvavad, siis vaatavad inimesed oma ruumivajaduse kriitiliselt üle ning elukondlik kinnisvara muutub jälle ratsionaalsemaks ja pigem väiksemaks. Seepärast on praegu palju suurem likviidsus ja huvi magalate ja odavama hinnaklassi korterite vastu, kus korrektsioon oli kiirem ja inimesed teevad rohkem tehinguid lähtuvalt elulistest vajadusest,“ lisas Laugus.

„Magalakorterite reaalsed tehinguhinnad on pigem juba põhja lähedal, aga uusarenduste osas võiks veel korrektsiooni oodata. Kui arendajal tekib vajadus reaalselt müüa – siis tuleb paindlik olla. Praegu pakutakse uusarendustesse parkimiskohti ja kööki hinna sees ning kuigi avalikult sellest ei räägita, siis reaalselt on julgelt kümmekond protsenti läbirääkimisruumi,“ ütles Uus Maa juht.

Jaanus Lauguse sõnul lähevad praegu endiselt hästi müügiks soodsama otsa uusarendused Harjumaal 3000-eurose ruutmeetrihinnaga. „Kõige suurema löögi all on luksuskinnisvara, mille ostjate segment on õhuke ning fookus praegu mujal. Erandid on suure nõudlusega eksklusiivsed piirkonnad, näiteks Rotermanni või Noblessner, kus hinnad püsivad endiselt hästi,“ lisas Laugus.