„Eesti Varude Keskus (EVK) sai möödunud aastal valitsuselt ülesande moodustada riiklik maagaasivaru. Gaasiturgude heitlikust olukorrast hoolimata täitis EVK ülesande edukalt – kuue hankega moodustati Eesti riigile esmakordselt strateegiline gaasivaru, mis suudab vajadusel katta kütteperioodil mitme kuu tarbimise ning annab Eesti tarbijatele vajaliku kindlustunde,“ rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Strateegilise gaasivaru hoiustamise ja haldamisega seotud kulud kaetakse maagaasi varumaksega. Võrguettevõtja lisab vastava tasu tarbijale esitatavale võrguteenuse arvele ning ettevõtja maksab selle omakorda Eesti Varude Keskusele. Tarbija arvel kajastuva tasu suurus sõltub tarbimise mahust ning EVK hinnangul moodustab see ligikaudu 0,5 protsenti tarbija lõplikust gaasiarvest.

2023. aastal on varumakse määr käibemaksuta 0,40 eurot ühe megavatt-tunni kohta. Näiteks kui majapidamises kulub kuus gaasile 200 eurot ning tarbimine on 2,5 megavatt-tundi, lisandub selle tarbija arvele 1 euro suurune tasu (lisaks käibemaks).

Eesti strateegilise gaasivaru eesmärk on tagada gaasivarustuse säilimine ulatuslike tarnekatkestuste korral. Gaasivaru maht on 1 teravatt-tund, mis vastab 28 protsendile uueks aastaseks tarbimisperioodiks prognoositud nõudlusest.

EVK hoiustab strateegilist gaasivaru Lätis Inčulkansi maa-aluses hoidlas.