Ukraina ülemraada esimehe Stefantšukiga vestles Reinsalu sõja hinna tõstmisest Venemaale, sealhulgas täiendavatest sanktsioonidest ja nafta hinnalae langetamises. „Eile Brüsselis oma Euroopa Liidu kolleegidega kohtudes kutsusin üles kiiresti edasi liikuma täiendavate sanktsioonidega, sealhulgas nafta hinnalae alandamisega, et keerata kinni kraanid, millega Venemaa rahastab agressiooni Ukrainas,“ ütles Reinsalu. Tema sõnul on paraku ka üha kasvav probleem sanktsioonidest kõrvalehiilimine, mille takistamiseks EL ühiselt pingutab.

Arutati ka Ukraina teekonda EL-i ja NATO-sse. „Eesti toetab igakülgselt Ukraina ühinemist ELi ja NATO-ga ning oleme valmis jagama oma kogemust, et seda protsessi kiirendada,“ ütles Reinsalu, avaldades lootust, et NATO välisministrid käsitlevad Ukraina ühinemisperspektiivi 4.–5. aprillil Brüsselis toimuval kohtumisel.

Ukraina ülesehitamise ja infrastruktuuri arendamise agentuuri juhi Najemiga räägiti sellest, kuidas Eesti ja teised partnerriigid saavad võimalikult efektiivselt aidata Ukrainal taastada Venemaa raketirahes purunenud hooned. „Venemaa on ebainimlike rünnakutega Ukraina tsiviiltaristu vastu tekitanud määramatut kahju ja Venemaa peab tasuma tekitatud kahju heastamise eest,“ ütles Reinsalu. Ta andis Najemile ka ülevaate Eesti tööst selle nimel, et leida lahendus Venemaa külmutatud varade kasutamiseks Ukraina ülesehitamisel.

„Tervitan ELis loodud töörühma, mis otsib viise, kuidas Venemaa külmutatud varad kasutusele võtta, kuid vajame praktilisi lahendusi ja konkreetseid samme,“ sõnas Reinsalu. Ta lisas, et Ukraina ülesehitamisega ei saa oodata, kuni Venemaa selle sõja kaotab, vaid alustada tuleb kohe. „Hävinud on inimeste kodud ja elutähtis taristu, mida ukrainlased vajavad juba nüüd. See annab Ukrainale ja ukrainlastele ka lootust, mis on praegu väga oluline.“

Jaga
Kommentaarid