„Tulemused näitavad selgelt, et valdkonna ettevõtete mõju meie majandusele on märkimisväärselt suur, seda nii lisandväärtuses kui ka tööhõives. Arvestades kogu sektoriga seotud majandustegevust, luuakse ühe miljoni tihumeetri puidu töötlemisel 264,7 miljonit eurot lisandväärtust. Eriti suur roll on metsa- ja puidusektoril just maapiirkondade tööhõives - 16% Lõuna-Eesti töökohtadest on kas otse või kaudselt seotud metsa- ja puidutööstusega,“ sõnas uuringu läbiviija, E&Y konsultatsiooni valdkonna partner Siim Aben.

Metsa- ja puidusektori panusena laekus 2021. aastal riigile 787 miljoni euro väärtuses maksutulu (sh otsene, kaudne, kaasnev mõju), mis moodustas 8,8% kogu Eestis loodavast maksutulust. Seda on 16% võrra enam kui aasta varasemal perioodil - sektori loodud lisandväärtus kasvas nominaalselt aastaga koguni veerandi võrra, ulatudes 2,8 miljardi euroni. Kõige suurema osa lisandväärtusest andis puidu mehaaniline töötlemine. Lisandväärtus töötaja kohta oli aga kõrgeim metsamajanduse tegevusalal - 106 000 eurot.

Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul peegeldavad uuringu tulemused metsa- ja puidutööstuse suurt rolli Eesti majanduses. „Meie valdkond on majanduslanguse oludes üks päästerõngastest, pakkudes väljaspool tõmbekeskusi inimestele hea palgaga tööd ning tasakaalustades ühe peamise eksportiva sektorina väliskaubanduse tasakaalu,“ ütles Välja. „Loodav valitsuskoalitsioon otsib praegu võimalusi vajalike, kuid väga kulukate valimislubaduste täitmiseks. Kodumaisel taastuval ressursil põhineva tööstuse soodustamine aitab riigieelarvet täita.“

Uuringu kohaselt on Eestis sektoriga otseselt või seonduvate tegevusalade kaudu seotud ligi 60 000 töökohta. Eriti oluline tööandja on sektor väljaspool tõmbekeskusi, kus pakub rahvusvahelise mastaabiga tööd riigi keskmisest kõrgema palgatasemega. Eestis tegutseb ligikaudu 3 900 metsandusega seotud ettevõtet, mis loovad ligi 14% kogu Eestis loodavast lisandväärtusest. Ligi poole sektorist moodustavad metsamajandusega tegelevad ettevõtted.