Pärast seda, kui suured rahvusvahelised kauplejad katkestasid pärast Ukraina sõja algust Moskvaga igasugused suhted, on olnud suur mõistatus, kes Venemaalt endiselt naftat ostab. Venemaa 2022. aasta viimase nelja nädala tolliandmed näitavad nüüd, et kuus Hongkongis ja Dubais asuvat ettevõtet tarnisid kokku umbes 1,4 miljonit barrelit vene toornaftat päevas.

See on piisav kogus, et rahuldada Suurbritannia või Itaalia vajadust. See on samuti rohkem, kui sellised hiiglased nagu Trafigura Group või Vitol Group oleksid enne Ukraina sõda tarninud.

Teadmatus on suur

Venemaa nafta ostmine on endiselt seaduslik, kuid lääne sanktsioonide tõttu sisuliselt varjusurmas. Seetõttu on analüütikutel keeruline saada ka andmeid selle kohta, mis Venemaa naftaturul toimub. „Suurte nimede teadmine on oluline, et mõista, kuidas naftaturg on hinnalaele ja sanktsioonidele reageerinud,“ sõnas USA majandusuuringute ameti analüütik Steve Cicala.

Bloombergi andmeil ostsid detsembris Venemaalt naftat peamiselt Hiina ja India riigifirmad, kuid 15 suurima hulgas oli ka kuus kauplejat.

Suurim neist oli Nord Axis Ltd., mis ostis Venemaalt detsembris 521 000 barrelit naftat päevas, kõik ettevõttelt Rosneft. Eelmise aasta veebruaris Hongkongis asutatud Nord Axis oli naftaturul tundmatu tegija kuni juulini, mil ta ostis Trafigura Groupi osaluse Rosnefti naftaprojektis Vostok Oil.

Bloombergil ei õnnestunud Nord Axisega ühendust saada (ettevõttel ei ole ametlikku kodulehte ega ka kontaktnumbrit), samuti ei vastanud Bloombergile Rosneft.

Teine suurem kaupleja oli Dubai ettevõte Tejarinaft FZCO, mis ostis detsembris Rosneftilt 244 000 barrelit päevas. Kui Bloomberg nende kontorisse helistas, keeldus sekretär kõnet ülemusele suunamast. Ettevõtte kodulehel olnud e-posti aadressile saadetud kiri tuli tagasi.

Ülejäänud kauplejad ostsid Venemaalt juba vähem naftat. Dubais asuv QR Trading DMCC ostis Surgutneftegasilt 199 000 barrelit päevas. Ettevõttele saadetud e-kirjale keegi ei vastanud ja samuti olid kõik hõivatud, kui Bloomberg eelmisel nädalal nende kontoris käis. Küsimustele ei vastanud ka Surgutneftegas.

Ühe ettevõtte asutas Läti kodanik

Hongkongi ettevõtte Concept Oil Services Ltd. asutas 2003. aastal Läti kodanik Michael Zeligmans, et kaubelda naftaga Euroopas, Venemaal ja endistes Nõukogude Liidu riikides. Detsembris saadi Venemaalt naftat veidi üle 152 000 barreli päevas. Bloombergil ei õnnestunud Concept Oili veebisaiti leida ega Zeligmansini jõuda.

Viiendal kohal oli Hongkongi ettevõte Bellatrix Energy Ltd. Aserbaidžaani kodanikule nimega Bilal Alijev kuuluv ettevõte ostis detsembris mitmelt Venemaa naftafirmalt 151 000 barrelit päevas, näitavad tolliandmed.

Surgutneftgasilt ostis naftat ka Coral Energy DMCC, detsembris 121 000 barrelit päevas. Corali finantsjuht Ahmed Karimov kordas Bloombergile varem öeldut – ettevõte ei kauple Venemaa naftaga alates selle aasta 1. jaanuarist.

Suured tegijad on ärist loobunud

Pole selge, kui suure osa moodustasid kauplejad Venemaa naftaekspordist saadud kasumist. Detsembris teenis riik sellelt üle kahe miljardi dollari.

Aastaid konkureerisid maailma suurimad naftakauplejad selle nimel, kes saab Venemaalt naftat tarnida. Ukraina sõda on neist paljud pannud sellest aga loobuma. Trafigura, kes oli aastaid üks suurimaid tarnijaid, ostis haripunktis 850 000 barrelit Vene naftat päevas.