Konkurentsiameti peadirektori Evelin Pärn-Lee sõnul tuvastas ameti analüüs, et Elektrilevil nappis planeerimisvõimekust. „Piisav planeerimisvõimekus, sealhulgas varem välja selgitatud kompetentsete ja eritehnikaga osapoolte kontaktid, andnuks võimaluse elektririkked kõrvaldada ja taastada elektrienergia varustus Saare maakonnas kiiremini,“ ütles Pärn-Lee.

Elektrilevi selgitas järelevalvemenetluse käigus, et kasutab olulises osas tema kui võrguettevõtja seadusest tulenevate ülesannete täitmiseks partnerite teenuseid. Elektrileviga samasse kontserni kuuluv Enefit Connect tegeleb elektrikatkestuste likvideerimise operatiivjuhtimisega ja vastutab ressursside (sh partnerite ressursside) kaasamise eest rikete likvideerimisel lähtuvalt kriisi vajadusest.

Konkurentsiamet on seisukohal, et sõltumata sellest, missugust ärimudelit kasutatakse, on Elektrilevi ise vastutav oma teeninduspiirkonna jaotusvõrgu käitamise, hoolduse, arendamise ja ka elektrikatkestuste kõrvaldamise eest. Ameti arvates tuleb Elektrilevil rakendatav ärimudel seoses Enefit Connectist teenuste sisse ostmisega kriitiliselt üle vaadata. Elektrilevi peab tagama strateegilised teenused (nt elektrivõrgu juhtimiskeskuse teenus).

„Elektririkete osakaalu vähendamise seisukohast on oluline ka Elektrilevi tegevus järelevalve tõhustamisel, et tuvastada liinidele ohtlikud asjaolud (nt droonide abil). Näiteks kui elektriliini kaitsevööndis asuvad liinile ohtu kujutavad puud, siis peab ennekõike elektriliini käitaja ise oskama neid ohte hinnata ja vajadusel need ennetavalt koos maaomanikuga maandama,“ ütles Pärn-Lee.

Elektrilevi ei suutnud 1100 tarbija tarbimiskohas likvideerida riket võrguteenuse kvaliteedinõuete määrusest tuleneva elektrikatkestuse lubatud kestuse piires. Neile tarbijatele vähendas Elektrilevi võrgutasusid kokku 28 512 eurot.

Konkurentsiamet teostab järelevalvet võrguühenduste kvaliteedinõuete täitmise üle vastavalt elektrituruseadusele ja majandus- ja kommunikatsiooniministri 06.04.2005 määrusele nr 42 „Võrguteenuste kvaliteedinõuded ja võrgutasude vähendamise tingimused kvaliteedinõuete rikkumise korral“.

Konkurentsiamet teostab riiklikku järelevalvet konkurentsi, elektri, maagaasi, kaugkütte, posti, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni, raudtee, lennunduse ja sadama valdkondades.