Eile õhtul anti Proto avastustehases EY Eesti Aasta Ettevõtja 2023 tiitel Kõu Mobility grupi asutajale ning omanikule Kristjan Marustele. Kõu Mobility gruppi kuulub Comodule OÜ, mis toodab elektroonikaseadmeid (IoT mooduleid) elektrijalgratastele ja -tõukeratastele ning elektritõukerattaid. Ettevõte müüb oma IoT toodet üle maailma, ligi 99% kogu toodangust eksporditakse välismaale. Suurimaks turuks on Euroopa, kuid palju müüakse ka USA klientidele. Täna saab selgelt öelda, et Comodule on maailmaturu liider nii mikromobiilsuse arendajana kui ka keskkonnahoidlike elektritõukerataste tootjana. Kõu gruppi kuuluvad ka kaks maailma kõige keskkonnahoidlikumat elektritõukeratta brändi Tuul (ärinimi: Tuul Mobility OÜ) ja Äike (ärinimi: Äike Mobility OÜ) ning alates 2023. aastast ka elektrijalgrataste tootja Ampler (Ampler Bikes OÜ).

Kristjan Maruste ütles üritusel: „Öeldakse, et kui sa surma ei karda, siis sa oled edukas. Ettevõtluses on samamoodi, et kui sa ei karda pankrotti minna või seda nii-öelda surma, siis sa julged tegutseda.“

Kristjan Maruste arvates on emotsionaalne intelligentsus kõige tähtsam isikuomadus, mis on edukaks saamiseks oluline. Tema sõnul väljendub emotsionaalne intelligentsus võimes mõista, suhelda ja lugeda inimesi. Ta arvab, et see on tema kõige suurem tugevus ja tulnud sellest, et juba varajases eas oli ta täiskasvanute (oma vanemate) sotsiaalellu kaasatud. „Ma olen ülimalt kirglik inimene. Ma olen vähe ratsionaalne ja väga kirglik. Ma teadvustan seda ja lasengi sellel kirel ennast hästi palju juhtida,“ ütleb Kristjan.

„Kristjan Maruste soov teha suuri ja õigeid asju annab lootust, et hetke probleemid on tuleviku võimalused ning roheline, jätkusuutlik maailm pole pelgalt unistus, vaid ainult aja küsimus. Tema visioon kombineerituna meeletu energiaga seda ellu viia ja kaasata oma meeskonda sellel teekonnal tähendab, et see on alles algus,“ ütleb EY Eesti partner Ranno Tingas.

„Kristjan Maruste esindab Eesti uut ettevõtjate põlvkonda, kelle jaoks meie väike riik pole mitte ’liiga väike turg’, vaid hoopis superhea stardiplatvorm suurde maailma,“ märkis žüriiliige Reet Roos, „Kristjan on hariduselt humanitaari ja tehnokraadi mõnus segu, mis teeb ta juhina väga inspireerivaks. Eriti meeldis mulle tema usk Miina Härma poisina Eesti suuri edulugusid jälgides, et ka tema ise saab maailmas midagi pöördelist luua. Tõdemus, et klaaslage polegi, lubas eesmärke seada mitte ainult kaugusesse, vaid ka kõrgele vaadates. Ma soovin tuult ja tiibu ning tunnet, et ma suudan midagi muuta, kõigile uue põlve eestlastele, kes täna oma teed otsivad.“

Kõu Mobility grupi loojateks on kolm noort eesti meest: Kristjan Maruste, Heigo Varik ja Teet Praks. Pärast ülikooli lõpetamist tahtsid noored tehnoloogia valdkonnas ise midagi ära teha ning pikkade arutelude tulemusena leiti lõpuks, et väikesed elektrisõidukid on transpordi tulevik ja nende internetti ühendamine võimaldab luua palju erinevaid ärimudeleid. Üheskoos loodigi 2014. aastal Comodule, et edendada emissioonivabade elektriliste kergsõidukite kasutuselevõttu ning muuta maailm puhtamaks ja paremaks paigaks. Asutajate eesmärk oli lahendada mobiilsus- ja keskkonnaprobleeme. Sama siht on ettevõttel ka täna: kogu tiim pühendub kvaliteetsete, ohutute ja puhaste mobiilsustoodete ning -teenuste pakkumisele. Kuus või seitse aastat tagasi vaadati neid kui imelikke noori inimesi, kes mingil põhjusel jalgrattaid internetti ühendasid. Nüüd, viimase nelja aastaga on turg järgi jõudnud ning vajadus toodete internetiseadmete järele aina kasvab. Selliseid lahendusi on vaja näiteks selleks, et leida ja rentida jagamissüsteemil põhinevaid jalgrattaid või tõukerattaid ning maksta nende kasutuse eest.

Kristjan ei usu, et on olemas töö ja eraelu tasakaal. Tema meelest on tegemist ühe eluga ja ei ole võimalik seina nende vahele tõmmata. „Armastus on see, mis mind väga juhib, see kõik muu on ju täiesti teisejärguline,“ ütleb ettevõtja. Kristjan on alati proovinud luua keskkonda, kus ollakse väga avatud. Tänu avatud keskkonnale jagavad töötajad oma muresid ja ettevõte suudab töö võimalike probleemide korral ümberkoordineerida. Kristjani sõnul on väga oluline tööandjana inimest kuulata ja arvestada sellega, mis ta eraelus toimub. Kristjan lisab, et kõik juhid rõhutavad ja kiidavad, et ettevõtte suurim vara on tema inimesed, aga vähesed on nõus oma inimestesse ka tegelikult raha investeerima. Tema tahab olla selles osas suunanäitaja. Talle meeldib teada, et tema inimesed on rõõmsad ja rahul. Kui see nii pole, siis tuleb põhjuseid uurida ja nendega tegeleda.

Kõu Mobility on saavutanud Euroopa turul kindla positsiooni. Kui enamik teisi Eesti idufirmasid tahavad USA turgu vallutada, siis Kõu Mobility jaoks on Euroopa turg umbes 5–10 korda suurem kui USA oma. Kristjan Maruste arvab, et nad suudavad miljard käivet teha ka ainult Euroopasse müües.

Ettevõtte missioon on võimendada emissioonivaba transporti ja muuta läbi selle maailma mõnusamaks kohaks, kus elada. Kõu Mobility tõukerataste tootmisprotsessis, samuti hoolduses ja akude laadimisel kasutatakse üksnes taastuvat ehk roheenergiat. Tuule tõukerattad on pikima tööajaga ja kõige keskkonnasäästlikumad. Neid hallatakse CNG-kaubikute ja elektriliste kargoratastega. Kõik tõukeratta kahjustunud komponendid utiliseeritakse nõuetekohaselt.

Kristjan Maruste läheb tänavu esindama Eestit ka ülemaailmsele EY Aasta Ettevõtja konkursile, mis toimub Monacos.

Aasta ettevõtja konkursi finaali jõudsid Oixio AS-i ja Columbus Eesti AS-i asutaja Ivo Suursoo, HUUM-i omanik Siim Nellis, Thermoarena OÜ looja Vahur Pindma, Modular Technologies OÜ asutaja Vilve Vene ning Kõu Mobility grupi asutaja Kristjan Maruste.

Eelmiste aastate võitjad:

  • 2022. aasta – Kuldar Väärsi (Milrem Robotics)

  • 2021. aasta – Priit Kallas (Iglucraft)

  • 2020. aasta – Kaarel Kotkas (Veriff)

  • 2019. aasta – Tõnis Kaasik (Ecometal)

  • 2018. aasta – Martin ja Markus Villig (Bolt)

  • 2017. aasta – Arno Kütt ja Peep Kuld (Cleveron)

  • 2015. aasta – Jevgeni Kabanov (ZeroTurnaround)

  • 2014. aasta – Jüri Raidla (Ellex Raidla Advokaadibüroo)

  • 2013. aasta – Peeter ja Priit Rebane (BDG Holdings)

  • 2012. aasta – Ruth Oltjer (Chemi-Pharm)

  • 2011. aasta – Priit Alamäe ja Taavi Kotka (NortalS)

  • 2010. aasta – Peter Hunt (Wendre)

  • 2009. aasta – Indrek Sepp (Pristis)

  • 2008. aasta – Jaan Puusaag (Krimelte)

EY Eesti Aasta Ettevõtja kandidaatidega viidi läbi intervjuud ning neid hindas sõltumatu žürii, mis koosnes inimestest, kes ise tegelevad igapäevaselt ettevõtlusega. EY Eesti Aasta Ettevõtja 2023 žüriisse kuulusid Aavo Kokk (US Real Estate), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam OÜ), Helo Meigas (Eesti Posti nõukogu esinaine), Meelis Atonen (Tavid AS), Reet Roos (Inspired Universal McCann OÜ) ja Viljar Arakas (EFTEN Capital AS) ning Kuldar Väärsi (Milrem Robotics, EY Eesti Aasta Ettevõtja 2022). EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi koostööpartnerid on LHV, Veho ja Creditinfo.