Hea haridus algab parimatest õppejõududest

Kvaliteetne haridus on võimalik ainult tänu tunnustatud ja kompetentsetele õppejõududele. Eestis ainsana inseneriharidust andvas Tallinna tehnikaülikoolis töötavad mõistagi ka oma valdkonna tipud, kes räägivad muu hulgas kaasa Euroopa poliitikate kujundamisel, näiteks professor Jarek Kurnitski, kes on tuntud kui liginullenergiahoonete arendaja, või professor Maarja Grossberg-Kuusk, kelle laboris tehti hiljuti painduvate päikesepaneelide efektiivsuse maailmarekord! See aga ei tähenda, et latt teistes valdkondades madalamale oleks seatud. Just TalTechi majandusteaduskonnast on pärit Eesti tuntuimad tippspetsialistid ja investeerimisõppejõud Kristjan Liivamägi ja Tõnn Talpsepp. Samuti tehakse koostööd teiste ülikoolide tipptegijatega ning külalisõppejõuna võib TalTechis kohata näiteks lavakunstikooli juhatajat Mart Kolditsat, kes annab siinsetele tudengitele avaliku esinemise kursusi.

Tehnoloogiaalase kõrghariduse lipulaevas Tallinna tehnikaülikoolis on vastuvõtt lävendipõhine, mis tähendab seda, et traditsioonilisi piiranguid ehk limiite kohtade arvule seatud ei ole ning kõik lävendi ületanud võetakse vastu.

Kevadel alanud vastuvõtt ei sunni varem keskhariduse omandanud huvilisi suveni ootama ega jäta samas ka suvel kandideerijaid sellepärast ebasoodsamasse olukorda.

Kuidas eriala valida?

Martin Malm on lõpetanud TalTechis nii bakalaureuse- kui ka magistriõppe innovatsioonile spetsialiseeritud avaliku halduse erialal. Lisaks sellele on ta aastaid olnud aktiivne tudeng, kes on löönud kaasa väga paljudes ülikooli tegevustes. Samuti töötab ta neljandat aastat TalTechis, millest viimased kaks aastat on tegutsenud rektoraadi strateegiabüroos. Igapäevaselt tegeleb Martin paljuski õpitud eriala rakendamisega ehk avaliku sektori juhtimise toetamisega ning sellealaste küsimustega. „Ülikoolis töötab enam kui 2000 inimest ja see toob erinevaid juhtimisalaseid väljakutseid, millega on vaja strateegilisel tasemel tegeleda. Töötame selle nimel, et olla parimad mitte ainult Eestis, vaid maailmas.“

Oma ülikooli õppimisvõimalusi läbi ja lõhki tundev Martin tõdeb, et endale sobiva eriala leidmisel aitavad kaasa nii spetsiaalne erialatest, avatud uste päevad kui ka võimalus tulla tudengivarjuks. „Tasub kaevata enda sees ja proovida leida ühisosi võimalike õppekavadega ning seejärel tulla ükskõik mis päeval TalTechi uksest sisse, astuda üliõpilasesindusse või õppeosakonda. Meie ustelt ei saadeta kedagi tagasi ning kindlasti leitakse mõni üliõpilane või töötaja, kes oskab rääkida oma kogemusest, näidata ülikooli või tutvustada laboreid.“

Martin Malm

„Arusaadavalt võib eriala valimine olla vahel keeruline. Kuid kõige hullem on jätta otsustamata. Parem kiirelt eksida, saada teada, mis sulle ei sobi, ning tekkinud teadmise põhjalt suunda korrigeerida.“ Martin rõhutab, et kindlasti ei tasu karta ka seda, et esimese valiku juurde siiski ei jääda, sest erialavahetuses pole midagi erilist. Õigemale erialale üleminekule aitavad kaasa ka läbi viidud uuenduslikud reformid. „Mõned aastad tagasi tehti ulatuslik õppeprogrammide reform, millega ühtlustati ka esimese taseme ehk bakalaureuseõppe erialade õppekavasid. See tähendab, et esimese õppeaasta jooksul või pärast esimest õppeaastat on soovi korral üsna lihtne eriala vahetada. Esimesel aastal on palju baasaineid, mida on võimalik üle kanda, et ei peaks ilmtingimata ühte aastat kaotama. Kogemus näitab ka seda, et tehnikaülikooli õppima asunud inimene võib küll vahetada eriala, kuid peaaegu alati leitakse uus eriala ikkagi TalTechi kampusest.“

TalTech

TalTech on tõenäoliselt ka kõige aktiivsema üliõpilaseluga ülikool. Ülikool panustab märkimisväärseid summasid TalTechi üliõpilaselu arendamiseks. Siin tegutseb enam kui 30 erinevat tudengiorganisatsiooni, nende seas on nii üleülikoolilised, erialaspetsiifilised kui ka rahvusvahelised organisatsioonid. Alustades filmide tegemisest ja investeerimisest ning lõpetades robotite, droonide või vormelite ehitusega.

TalTechi tudengid õpitoas

Erialatest aitab valiku langetamisel

Tahad teada, milline eriala sulle kõige paremini sobib? Kõik erialad on õiged, tähtis on leida nende hulgast just see, mis teeb sinu elu põnevaks. Vasta küsimustele ja saa teada, millised meie erialad võiksid sobida just sulle!

Tee test:

TalTechi teaduskonnad pakuvad laia erialavalikut. Infotehnoloogia teaduskonnas on rahvusvahelisel tasemel teadus- ja arendustegevus ning tihe koostöö IT-sektori firmadega. Inseneriteaduskonna lõpetajad kujundavad tulevikutehnoloogiaid. Loodusteaduskond lahendab 21. sajandi suuri väljakutseid: kliimamuutuse, taastuvenergeetika, bioloogilise mitmekesisuse säilitamise küsimused jpm. Majandusteaduskonna peamised õppe- ja teadustöö valdkonnad on majandus, ärindus, õigus ja avalik haldus. Eesti mereakadeemia lõpetajad on kõrgelt hinnatud ja tasustatud tippjuhid ning spetsialistid nii merel kui ka maal.

Jaga
Kommentaarid