Kui ettepanek läbi läheb, tooks keelust üle astumine kuni 60 000 euro suuruse trahvi.

Põllumajandus- ja toiduministeeriumi juht Francesco Lollobrigida tõi ettepaneku pooldamiseks välja Itaalia rahvustoidu pikad traditsioonid. „Laboritooted ei garanteeri kvaliteeti ega kaitse Itaalia toidu- ja veinikultuuri, mis on osa meie riigi pärandist,“ sõnas ta. Teda toetasid põllumehed.

Samas oli see ettepanek löök loomakaitsjatele, kelle järgi lahendaks laboris valmistatud liha paljud probleemid, muu hulgas CO2 liigtootmine ja toiduohutus.

Itaalia põllumajandusorganisatsioon Coldiretti kogus viimastel kuudel nn loodusliku toidu kaitseks pool miljonit allkirja. Oma allkirja andis ka peaminister Giorgia Meloni.

Kavandatav seadus läheb vastuollu aga mitme eelmisega, näiteks on Itaalia valitsus varem keelanud putukatest tehtud jahu kasutamise pitsas või pastas.

Euroopa toiduohutusamet on varem märkinud, et laboris toodetud liha võib olla keskkonnasõbralik alternatiiv loomset päritolu toidule. Kui Euroopa Liit peaks selles vallas midagi otsustama, oleks Itaalial väga raske laboriliha vältida.