Tegu oli Saksamaa suurimate streikidega mitmekümne aasta jooksul. Kolm päeva kestnud kolmas läbirääkimiste voor lõppes kolmapäeva hilisõhtul tulemusteta, teatasid Verdi ja DBB ametiühingud.

„Vaatamata streikidele, ei olnud tööandjad valmis tegema töötajatele piisavaid järeleandmisi miinimumpalga osas,“ ütles Verdi juht Frank Werneke.

Saksamaa Siseministeerium teatas neljapäeva varahommikul Twitteris, et läbirääkimised lähevad vahekohtusse, tuues lauale sõltumatu vahendaja. Vaheohtumenetluse ajal ei tohi töötajad streikida.

„Me tulime ametiühingutele suures osas vastu,“ ütles valitsuse peamine läbirääkija, siseminister Nancy Faeser. „Kuid ametiühingud ei olnud kokkuleppeks valmis,'' lisas ta.

Suurim streik Saksamaal alates 1992. aastast

VP Banki peaanalüütiku Thomas Gitzeli sõnul näitab vahekohtumenetlus seda, et Saksamaa kollektiivläbirääkimiste süsteem toimib ja et mõlemad partnerid on huvitatud lahenduse leidmisest.

„See ei tähenda, et edasisi streike ei toimu, kuid töötajad ei hakka kohe uuesti streikima. On selge, et tööandjad peavad palku tõstma,“ ütles ta.

Esmaspäeval seisid Saksamaal pea kõik raudteed ja lennujaamad. Ametiühing Verdi nimetas seda suurimaks streigiks alates 1992. aastast Euroopa suurimas majanduses, kuna inflatsiooni tõttu on palganõuded tõusnud.

Siseminister Faesari sõnul on avaliku sektori tööandjad pakkunud töötajatele 8% palgatõusu ehk vähemalt 300 eurot palgalisa kuus. „Lisaks oleksime olnud valmis tegema maksuvabasid ühekordseid makseid kogusummas 3000 eurot - selleks, et kompenseerida kõrget inflatsiooni,“ ütles ta.

Verdi ja DBB ametiühingud on nõudnud 10,5% palgatõusu või vähemalt 500 eurot rohkem kuus 12 kuu pikkuse kollektiivlepingu alusel.