Tehisintellekt võib asendada veerandi tööülesannetest USA-s ja Euroopas, kuid see võib tähendada ka uusi töökohti ja tootlikkuse kasvu. Lõpuks võib AI suurendada ülemaailmselt toodetud kaupade ja teenuste koguväärtust 7% võrra aastas.

Aruandes öeldakse, et genereeriv tehisintellekt, mis suudab luua inimtööst eristamatut sisu, on suur tehnoloogiline edasiminek. Suurbritannia valitsus soovib edendada investeeringuid tehisintellekti valdkonnas, mis valitsuse sõnul suurendab kokkuvõttes kogu majanduse tootlikkust. Valitsus on püüdnud rahvast tehisintellekti mõju osas rahustada.

„Me tahame tagada, et tehisintellekt täiendab meie töökohti Suurbritannias, mitte ei häiri neid - teisisõnu muudab AI meie töökohti paremaks, mitte ei võta neid ära,“ ütles tehnoloogiasekretär Michelle Donelan ajalehele the Sun.

Aruandes märgitakse, et tehisintellekti mõju on eri sektorites erinev - 46% haldusülesannetest ja 44% juriidilistest ametitest võiks olla automatiseeritud, kuid ainult 6% ehituses ja 4% hoolduses.

Täpseid arve töökohtade asenduste kohta on raske öelda

BBC News on varem teatanud kunstnike murest, et tehisintellekti pildigeneraatorid võivad neilt uusi töövõimalusi ära võtta. „Ainus asi, milles ma olen kindel, on see, et ei ole võimalik teada, kui palju töökohti asendub genereeriva tehisintellekti abil,“ ütles Oxfordi Ülikooli Oxford Martin School'i tuleviku töö direktor Carl Benedikt Frey.

„Üks näide, mida ChatGPT teeb, on see, et rohkem keskmiste kirjutamisoskustega inimesi saab esseesid ja artikleid kirjutada. Ajakirjanikud seisavad seega silmitsi suurema konkurentsiga, mis viib palgad alla, kui nõudlus sellise töö järele ei suurene märkimisväärselt,'' ütles Frey.

Ta lisas, et inimesed mõtleksid GPS-tehnoloogia ja platvormide nagu Uber kasutuselevõtule. ,,Järsku oli Londoni tänavate tundmine palju vähem väärtuslikum - ja nii kogesid ametisolevad juhid vastuseks suuri palgakärpeid, meie uuringu kohaselt umbes 10%. Tulemuseks olid madalamad palgad, mitte vähem juhte,'' sõnas ta.

Frey sõnul on järgmiste aastate jooksul geneerilisel tehisintellektil tõenäoliselt sarnane mõju laiemale hulgale loomingulistele ülesannetele. Aruandes viidatud uuringute kohaselt töötab 60% töötajatest ametialadel, mida 1940. aastal ei olnud olemaski.

Tehnoloogilised muutused peletavad töötajaid eemale

Teised uuringud näitavad, et tehnoloogilised muutused alates 1980. aastatest on töötajaid kiiremini välja tõrjunud kui töökohti loonud.

Kui genereeriv tehisintellekt on nagu eelmised infotehnoloogia arengud, siis võib see lähiajal vähendada tööhõivet, järeldatakse aruandes. Uuringufirma Resolution Foundationi mõttekoja tegevjuht Torsten Bell ütles BBC Newsile, et tehisintellekti pikaajaline mõju on siiski väga ebakindel, seega kõikidesse prognoosidesse tuleks suhtuda skeptiliselt.

„Me ei tea täpselt, kuidas tehnoloogia areneb või kuidas ettevõtted seda oma töösse integreerivad,“ ütles ta.

Ta lisas, et see ei tähenda, et tehisintellekt ei häiri meie tööde toimimist, kuid me peaksime keskenduma ka potentsiaalsele elatustaseme tõusule, mis tuleneb kõrgema tootlikkusega tööst ja odavamatest teenustest. „Samuti peame arvestama riskiga jääda teistest maha, kui teised ettevõtted ja majandused kohanevad paremini tehnoloogiliste muutustega,'' sõnas Bell.