Nüüd kutsub börsiväliste investorite koondamiseks loodud eraldi keha Clevon Investors AS börsil oleva Clevon ASi aktsiate omanikke enda aktsiaid vabatahtlikult Clevon Investorsi aktsiate vastu vahetama suhtega 1:1.

Kui varasemalt teatas ettevõte, et ülevõtmispakkumisega pakutakse aktsiate eest raha, siis olukord on ettevõtte sõnul muutunud. „[...] Emitendi eesmärgiks on tekkinud keerulises majanduslikus olukorras täiendavat võlakohustust mitte võtta, vaid suunata vabad rahalised vahendid Clevoni äritegevusse,“ seisab börsiteates.

Uue loodud keha all on juba juba 88,06% kõigist Clevon ASi aktsiatest, kuid eesmärgiks on saada kokku 90% +1 aktsia. See on ettevõtte sõnul oluline eeldus, et täiendavat rahastust börsiväliselt kaasata.

„Clevoni poolt varem kaasatud rahalised vahendid on peagi lõppemas ning majandustegevuse jätkamiseks vajab Clevon kiiresti täiendavat kapitali,“ teatas ettevõte börsiteates. „Kui Clevon vajalikku kapitali ei kaasa, siis esineb arvestatav risk, et Clevoni ärimudelit ei suudeta edasi arendada. Tõenäoline on ka sattumine makseraskustesse ja välistada ei saa maksejõuetust.“

Ettevõte rõhutab, et Clevoni ärimudel on endiselt arendatav ning sellel on kindlasti olevas potentsiaal õnnestumiseks, kuid edasiseks arenduseks on pidevalt vaja täiendavat rahastust.

Teoreetiliselt on veel võimalik ka kohustuslik ülevõtmispakkumine ehk raha pakkumine Clevon ASi aktsiate eest, märgib ettevõte. Seda juhul, kui õnnestub vabatahtlik ülevõtmispakkumine ehk Clevon Investors saab kätte 90%+1 Clevoni kõikidest aktsiatest ning lisaks leitakse investor, kes aktsiate kohustuslikku ülevõtmist rahastab.

Vabatahtlik aktsiate 1:1 vahetamine on avatud 21. aprillini.

Mis juhtub kui ma pakkumise vastu võtan?

Sel juhul vahetad sa mehitamata sõidukitetootja Clevoni aktsiad Clevon Investors aktsiate vastu. Peamine erinevus on see, et Clevon on börsil noteeritud, aga Clevon Investors pole. Clevoni juhtkonna eesmärk on sedasi ettevõte börsilt ära viia. Clevon Investors loodi märtsi alguses just nimelt selle pärast, et seda teha. Pärast seda jääksid firma aktsionäriks, aga sul pole enam võimalik nii lihtsalt aktsiaid müüa (peaksid ise otsima teise poole). Mõlemat ettevõtet ei tasu segi ajada pakiäri Cleveroniga.

Mis juhtub kui ma seda ei tee?

Sel juhul jääd sa Clevoni aktsionäriks. Kui Clevon Investorsi alla õnnestub koondada 90% + 1 aktsiat, siis on hiljem Clevon Investorsil kohustus teha (rahaline) ülevõtupakkumine. Clevon ise märgib selle kohta, et tähtis eeldus on, et neil õnnestub leida investor, et oleks raha ülevõtupakkumist teha. Seetõttu peavad nad mh tähtsaks, et võimalikult vähe aktsionäre valiks selle tee, et ei peaks raha kulutama ülevõtupakkumisele, vaid saaks seda teha ettevõtte arenduseks.

Milline on vaikimisi valik?

Aktsiate mittevahetamine.

Börsile jõuti mullu suvel

Autonoomsete sõidukitega nö viimase miili teenust pakkuv Clevon jõudis börsile 2022. aasta juunis ning sellest ajast on teatatud koostööst DHL Expressiga, Leedu poeketiga IKI, Belgia ettevõttega Collect&Go ning äritegevust on laiendatud Põhja-Ameerikasse.

IPOs osalesid 6743 kohalikku investorit, kes märkisid 5 miljoni eurose mahu napilt täis. Kaks investorit investeerisid üle 100 000 eurot. Kaasatud raha on ettevõttel nüüd otsakorral. Perioodil 1. aprill 2022 kuni 2022. aasta lõpuni kujunes Clevoni kahjumiks 3,4 miljonit eurot ning aasta lõpu seisuga oli ettevõttel alles ligi 1,77 miljonit eurot.

Pakkumisele reageeris aktsia tugeva langusega. Aktsia märkimishinnaks oli 1,87 eurot.