Kodukindlustuse keskmine kahju oli eelmisel aastal 1430 eurot. Naabritele tekitati aga suuremat kahju. Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) andmetel oli vastutuskindlustuse keskmine kahju 1720 euro. Liidu väitel puudub aga pooltel kodudel vastutuskindlustus. „Kui näiteks korteris toimunud veetoru lekke tagajärjel saab alumiste naabrite kodu kannatada, siis vastutuskindlustus hüvitab kahju. Kui kindlustust ei ole, siis tuleb naabritele tekitatud kahju endal kinni maksta,“ ütleb EKsLi juhatuse liige Andres Piirsalu. Tema sõnul on koduomaniku vastutusega seotud juhtumeid kodukindlustuse juhtumites vähem, kuid need on märksa kallimad. Kodukindlustuse juhtumeid oli eelmisel aastal 29 400, koduga seotud vastutuskindlustuse juhtumeid 1700. Piirsalu sõnul on aga veerand kodusid kindlustamata ja vaid pooltel koduomanikel on vastutuskindlustus.

Naabrile tekitatud kahjudest on kõige sagedasem veekahju. Samuti jäävad naabrid tihti kannatajaks ka remonttööde käigus. Piirsalu toob välja, et vastutuskindlustusest on kasu ka juhul, kui lapsed lõhuvad võõra inimese vara ja selle eest peavad vastutama vanemad. Majaomanikule tekib ka vastutus, kui tormiga hoovist lendu läinud esemed või murdunud puud tekitavad kellelegi kahju. Harvad pole juhtumid, kui möödakäija või pargitud sõiduk saab viga maja katuselt kukkunud jääga. Majaomanik peab siis arvestama rahalise nõudega tekkinud kahju ulatuses, selgitab Piirsalu.

Kindlustussummad tuleb üle vaadata

If Kindlustuse varakindlustuse tootejuht Veiko Sepp soovitab kodukindlustuse üle kaalutledes mõelda elektrisüsteemidest alguse saavatele tulekahjudele. „Paraku on see üks enim esinevaid põhjuseid tulekahjude tekkimisel,“ väidab ta. Seetõttu ei ole tema ütlusel kodu kindlustus ainult pangalaenu poolt peale surutud vajadus. See on tähtis kõigile, kes ei soovi tänaste hindade juures oma kodu ise hakata taastama, ütleb Sepp. Ta soovitab üle vaadata ka vastutuskindlustuse ja koduse vara kindlustussummad, et need oleksid piisavad ka praegustes inflatsiooni tingimustes.

Möödunud aastal sõlmiti 438 600 kodukindlustuse lepingut, sealhulgas olid 325 700 lepingut koos vastutuskindlustusega. Kodukindlustuse kogukahju oli 42 miljonit eurot ja vastutuskindlustuses 3 miljonit eurot. Statistikaameti värskeimatel andmetel on Eestis aktiivselt kasutusel olevaid eluruume kokku 557 150.