Märtsi alguses kukkus kokku USA Silicon Valley Bank, mis börsidele võimsa segaduse tõi. Äkitselt hakati spekuleerima, kas USA keskpank lõpetab enda intressitõusud ning tugeva languse tegi ka euribor.

Tallinna börsiindeks kukkus kuu jooksul 0,66%, kuid USA enimjälgitud indeks S&P 500 indeks kerkis seevastu 3,5%. Tugeva tõuke said riskantsemad varad ja aktsiad, millel keskpankade leebemast hoiakust kõige enam võita oleks.

Börsiennustuse valikute seas oli viimase kuu jooksul näha nii tugevaid tõuse kui languseid. Enim ehk üle 31% kerkis krüptoraha XRP, millele järgnesid bitcoin ligi 13% tõusuga ning Meta Platforms (endine Facebook) pea 12% tõusuga.

Seevastu siinse börsi populaarseimad valikud Coop Pank ja LHV Group langesid mõlemad ligi 3%. Suurimad langejad olid Bercman Technologies, mis kukkus üle 22%, krüptoraha Near Protocol pea 18% langusega ning Saunumi aktsia, mis kukkus märtsi jooksul üle 14%.

Börsiennustus 2023

Kvartalimängu võidab see, kes kvartali jooksul enim kasumit teenib. Iga kvartali alguses saad uued panused teha või jätkata automaatselt samade valikutega.

  • Iga kvartal saab suurima kasumiga mängija auhinnaks 150€ kätte.

  • Peavõidu 1000€ kätte saab see, kes kõikide kvartalite peale kokku suurima kasumi teenis.

  • Kokku on seega võimalik aasta jooksul võita kuni 1600€.

Kuidas ennustajatel läinud on?

Esimese kvartali lõpuks on enamiku ehk 66% ennustajate portfell kasumis ning 33% kahjumis.

Kellegi seis pole aga lootusetu, sest aprilliga algas uue kvartali mäng ning teha saab uued valikud. Küll läheb aga kirja esimese kvartali tulemus ehk kasumi või kahjumi suurus, mis hakkab rolli mängima aastakasumi arvutamisel ehk üldvõitja välja kuulutamisel.

Esimese kvartali võitnud kristlipp lukustas endale panusega Tesla aktsiale 511 eurose kasumi ning teisele kohale jõunud Kai sai Meta ja Tesla positsioonidega 475 eurose kasumi, mis aitab teda 1000 eurose aasta peavõidu poole.

Nüüd tuleb endalt küsida, kas seni kahjumit toonud instrumendid hakkavad alanud kvartalis kerkima? Või teistpidi, kas seni tugevat kasvu näidanud instrumentides on potentsiaal edasiseks tõusuks jätkuvalt olemas?

Kui esimese kvartali valikuid ei soovi muuta, siis jäävad need paika. Esimese kvartali valikute hinnad lähevad automaatselt lukku 14. aprilli seisuga. Kui on soov ise paremat hinda sihtida, tasub teha valikud ise.

Üldine inflatsiooni langus, kuid selle jätkuvalt kõrge tase on keskpankadele jätkuvalt pinnuks silmas ning intressilangetusest keskpankurid veel rääkinud ei ole.