Kaks kolmandikku 25-st tippu kuuluvast isikust on vaesemad kui eelmisel aastal, kuid keegi ei kaotanud rohkem kui Jeff Bezos, kuna Amazoni aktsia kukkus 38%. See langus vähendas Bezose varandust 57 miljardi dollari võrra ja lükkas ta 2022. aasta 2. kohalt 3. kohale sel aastal. Selle aasta suuruselt teisel kaotajal, Elon Muskil, läks veel hullemini. Ta kaotas maailma rikkaima inimese tiitli pärast Twitteri kallist ostu, mida ta rahastas osaliselt Tesla aktsiate müügiga, hirmutades sellega investoreid. Musk, kelle väärtus on 39 miljardit dollarit vähem kui aasta tagasi, on nüüd teisel kohal.

Kaks inimest kaotasid oma koha 25 parima hulgas. Zhang Yiming, kes asutas Tik Toki emafirma Bytedance'i, langes ühe koha võrra, 25. kohalt 26. kohale. Binance'i asutaja Changpeng Zhao, tuntud kui CZ, langes eelmise aasta 19. kohalt 167. kohale.

Ometi ei ole selle eliidi hulgas kõik halvad uudised. Bernard Arnault, luksuskaupade hiiglase LVMH juht, on tõusnud 53 miljardi dollari võrra - rohkem kui kõik teised miljardärid ja piisavalt, et tõsta ta esimest korda esikohale.

Kaheksa teist 25 suurima hulka kuuluvat isikut on alates 2022. aasta edetabelist rikkamaks saanud, sealhulgas Hispaania jaemüüja Amancio Ortega (+17,7 miljardit dollarit), Bloomberg LP kaasasutaja ja endine New Yorgi linnapea Michael Bloomberg (+12,5 miljardit dollarit) ning Mehhiko telekommunikatsioonimogul Carlos Slim Helú (+11,8 miljardit dollarit).

Kaks miljardäri lisandusid sel aastal 25 parima hulka: Kanada meediamogul David Thomson ja Nike'i kaasasutaja Phil Knight.

Miljardäride edetabelis domineerivad ameeriklased, kes hõivavad 25st kohast 17, neile järgnevad Prantsusmaa ja India, kellest igaühel on kaks. 25 suurima hulka kuuluvad peamiselt tehnoloogia (kaheksa nimekirja liiget) ning moe- ja jaekaubanduse (seitse liiget) valdkonna esindajad.

Siin on maailma 2023. aasta miljardäride nimekirja 10 rikkaimat inimest (netoväärtused on 10. märtsi seisuga).

1. Bernard Arnault ja perekond

Netoväärtus: 211 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: LVMH

Vanus: 74 aastat

Kodakondsus: Prantsusmaa

Prantsuse luksuskaupade suurärimees on esmakordselt maailma miljardäride nimekirja tipus, kuna tal on olnud edukas aasta LVMH-s, millele kuuluvad muu hulgas Louis Vuitton, Christian Dior ja Tiffany & Co. Tulu, kasum ja LVMH aktsiad on kõik rekordiliselt kõrged, mis on aidanud Arnault' varale viimase 12 kuu jooksul lisada 53 miljardit dollarit, mis on suurim tõus kõigi miljardäride seas.

2. Elon Musk

Netoväärtus: 180 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Tesla, SpaceX

Vanus: 51

Kodakondsus: USA

Musk on end enamasti säutsunud edetabeli esikohalt välja, sest Tesla aktsia langes peaaegu 50% pärast seda, kui ta teatas oma 44 miljardi dollari suurusest Twitteri ülevõtmisest eelmise aasta aprillis. Investorid on samas kurtnud 23 miljardi dollari väärtuses Tesla aktsiate üle, mida ta müüs, et rahastada ülevõtmist. SpaceX jätkab vahepeal tõusu, kuna 2023. aasta alguses hinnati ettevõtte väärtuseks peaaegu 140 miljardit dollarit, võrreldes 127 miljardi dollariga, milleks investorid hindasid seda eelmise aasta mais. Siiski on Musk 39 miljardit dollarit vähem väärt kui aasta tagasi.

3. Jeff Bezos

Netoväärtus: 114 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Amazon

Vanus: 59

Kodakondsus: USA

Pärast Amazoni tegevjuhi kohalt lahkumist 2021. aastal on Bezos oma ettevõtte Blue Origin kaudu lennanud kosmosesse, teinud laineid peaaegu 500 miljoni dollari suuruse superjahiga ja suurendanud oma filantroopiat, toetades selliseid rühmi nagu Bezos Academy tasuta eelkoolid ja toetusi oma Bezos Earth Fundist. Tema varandus ei ole nii hästi edenenud: ta on 57 miljardi dollari võrra vaesem kui aasta tagasi - see on suurim kahjum kõigist miljardäridest - tänu Amazoni aktsia 38% langusele.

4. Larry Ellison

Netoväärtus: 107 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Oracle

Vanus: 78

Kodakondsus: USA

Oracle'i juhatuse esimees ja endine tegevjuht tõusis nelja koha võrra, kuna Oracle'i aktsia tõusis 10% tänu tugevale kasumile ja keskendumisele turvalisusele. Ellison ostis eelmisel suvel 173 miljoni dollari eest ühe Florida kõige kallima kodu, mis täiendas tema portfelli säravaid kinnisvaraobjekte, sealhulgas Hawaii Lanai saarel, kus ta elab. Ta lahkus Tesla juhatusest augustis pärast nelja aastat.

5. Warren Buffett

Netoväärtus: 106 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Berkshire Hathaway

Vanus: 92

Kodakondsus: USA

Buffett on viimased kolm aastat kulutanud, pumbates umbes 90 miljardit dollarit Berkshire Hathaway aktsiatesse, aktsiate tagasiostu ja kindlustusfirma Alleghany Corp. 11,5 miljardi dollari suurusesse omandamisse, mis lõpetati oktoobris. Märtsi lõpus nõustas ta väidetavalt Bideni administratsiooni pangakriiside osas ja arutas võimalikke investeeringuid piirkondlikesse pankadesse.

6. Bill Gates

Netoväärtus: 104 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Microsoft

Vanus: 67 aastat

Kodakondsus: USA

Gates lahkus 2020. aastal Microsofti juhatusest, kuid veedab endiselt 10% oma ajast, töötades koos tarkvaraettevõtte meeskondadega - sealhulgas OpenAI meeskonnaga, mida Microsoft on toetanud. „See on sama oluline kui arvuti, kui internet,“ ütles Gates veebruaris Forbesile, viidates geneeriva tehisintellekti vahenditele nagu OpenAI ChatGPT. Samal ajal suurendavad ta ja tema endine abikaasa Melinda French Gates Gatesi fondi kulutusi, mida nad koos juhivad ja mille nad kavatsevad 25 aasta jooksul lõpetada.

7. Michael Bloomberg

Vara: 94,5 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Bloomberg LP

Vanus: 81

Kodakondsus: USA

Hoolimata sellest, et ta annetas viimase aasta jooksul veel 1,7 miljardit dollarit heategevuseks, tõusis Bloomberg LP kaasasutaja varandus ikkagi, sest tema meediaettevõtte hinnanguline tulu jõudis 2022. aastal 13,3 miljardi dollarini, võrreldes 12,5 miljardi dollariga 2021. aastal.

8. Carlos Slim Helú ja perekond

Netoväärtus: 93 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: Telekommunikatsioon

Vanus: 83

Kodakondsus: Mehhiko

New Yorgis noteeritud telekommunikatsioonimagnaadi Ladina-Ameerika mobiilsidefirma América Móvil aktsia tõusis möödunud aastal 14%, mis aitas tõsta Slim'i varandust ligi 12 miljardi dollari võrra ja asetas ta 2019. aastal esmakordselt maailma kümne rikkaima inimese hulka. Veebruaris pani ta oma ajaloolise Manhattani mõisa - mis asub Metropolitan Museum of Arti vastas - müüki 80 miljoni dollari eest, mis on peaaegu kaks korda rohkem, kui ta selle eest 2010. aastal maksis.

9. Mukesh Ambani

Vara: 83,4 miljardit dollarit

Rikkuse allikas: mitmesugune

Vanus: 65 aastat

Kodakondsus: India

Ambani võitis taas Aasia rikkaima inimese koha, kuna Gautam Adani (nr. 24) langes. Eelmisel aastal sai Ambani nafta- ja telekommunikatsiooniettevõttest Reliance Industries esimene India ettevõte, mille tulud ületasid 100 miljardit dollarit. Ta vältis spekulatsioone pärandi üle, andes eelmisel aastal oma lastele võtmerolli: vanem poeg Akash on telekommunikatsiooniettevõtte Jio Infocomm juhataja, tütar Isha juhib jaemüügiettevõtet ja poeg Anant töötab Reliance'i uute energiaettevõtete juures.

10. Steve Ballmer

Netoväärtus: 80,7 miljardit dollarit | Rikkuse allikas: Microsoft | Vanus: 67 aastat | Kodakondsus: USA

Ballmeri L.A. Clippers - kuuendaks kõige väärtuslikum NBA-meeskond - on kõrgelennul. Ta ehitab neile erafinantseeritavat 2 miljardi dollari suurust areeni, mis peaks valmima 2024. aastal. Endise Microsofti tegevjuhi varandus on viimase aasta jooksul 10 miljardit dollarit vähenenud, peamiselt Microsofti aktsiate languse tõttu.

Vaata ülejäänud listi Forbesi loost siin.