Saksamaa koalitsioon võttis vahetult pärast 2021. aasta valimisi ette idee legaliseerida kanep. Sellest ajast saadik on see teema nende laual olnud, kuniks täna saabus täiendav otsus. Pärast pikka arutelu pani valitsus paika plaani, et kanepi osaline legaliseerimine jõustub aasta lõpuks, kirjutab väljaanne The Local.

Saksamaa tervishoiuminister Karl Lauterbach selgitas, et kanepi kriminaliseerimise poliitika on riigis läbi kukkunud. „Me teame, et me ei saa liikuda edasi kriminaalseaduse karmistamisega,“ ütles ta. „Me ei tekita probleemi, vaid püüame seda lahendada.“

Kui esialgu plaaniti täielikku kanepi legaliseerimist, mis näeks ette müüki sarnaselt nagu Amsterdamis ehk „kohvikutes“ või apteekides, siis lõplik otsus nii vabameelne siiski ei ole. Täna paika pandud legaliseerimisplaanid sisaldavad aga järgmiseid põhipunkte:

  • Üksik inimene võib oma tarbeks kaasas kanda kuni 25 grammi kanepit ilma õiguslike tagajärgedeta. Kui inimeselt leitakse rohkem, võidakse teda kriminaalkorras karistada

  • Igal inimesel võib endale kasvatamiseks olla kuni kolm kanepitaime. Esialgne eelnõu nägi ette kolme taime lubamist perekonna kohta.

  • Mittetulundusühingute seltskonnaklubide liikmed saavad klubist osta korraga kuni 25 grammi kanepit ning kuni 50 grammi kuus. Kanepi „sotsiaalsed klubid“ on sarnased Maltal ja Hispaanias leiduvatega. Mitteliikmed seal suitsetada ei tohi.

  • Seaduseelnõu näeb ette tugevalt kontrollitud ja reguleeritud tarneahelat. Kontrollitud müük toimub litsentseeritud kauplustes.

  • Kanepi tarbimine ei ole lubatud lasterohketes kohtades, näiteks koolide läheduses. Kanepi ostmine, omamine ja tarbimine on lubatud piiratult üle 18-aastastele.

Seaduseelnõu tuleb kinnitada veel Saksamaa parlamendil. Seaduse vastuvõtmise korral oleks Saksamaa suurim kanepi legaliseeriv riik maailmas.