Eesti ja lähi piirkonna tavapärasele aktiivsusele annavad seekord vürtsi üllatajad kaugelt. „Lisaks Baltikumi, Soome ja Poola tublile avalduste hulgale on seekord tavatult palju ehk 28 iduettevõtet andnud end üles USAst ja Kanadast. Kõige kaugemalt osalevad idutegijad Lõuna-Koreast, Peruust ja Austraaliast. Ukraina on sel aastal konkursil esindatud kümnekonna ettevõttega,“ sõnas Latitude59 startup-suhete juht Triin Ilves.

Valdav osa avaldusi esitanud tehnoloogiaidudest panustavad innovatsiooniga põllumajandus-, haridus-, tervise-, ja finantssektorisse. „Sel korral ootab investoreid ees raske valik: paistab, et tänavu ei saa pea ükski meeskond üle ega ümber AI ehk tehisintellekti kasutamisest ning konkursil on märkimisväärne hulk avaldusi süvatehnoloogial põhinevatel lahendustel põllumajandusest innovaatilise klienditoeni,“ kirjeldas Ilves.

Kuni miljoni euro suuruse investeeringu, mis on balti regioonis esmakordne, panevad välja Tera Ventures ja Eesti Äriinglite Võrgustik EstBAN, kes ootasid konkursile ideefaasist kaugemale jõudnud mõju- ja tehnoloogiaidusid. „Kapitali kättesaadavus on startup ettevõtetele viimaste aastatega keerukamaks ja aeganõudvamaks muutunud. See pingutus, mida Latitude59 tiimi, äriinglitega ja Tera riskikapitalifondiga tegime, on maandunud väga soodsale pinnasele. Oleme kokku toonud konkurentsivõimelised ettevõtted üle maailma ning andnud seeläbi siinsetele investorite suure valikuvõimaluse targa otsuse tegemiseks. Loodame, et 1M€ kasvatab sellest valikust ükssarviku,“ lisab EstBANi juhtinvestor Martin Goroško.

Ka Tera Ventures partner ja juhtinvestor Andrus Oks on põnevil. „Konkurentsis on mitmeid deep-tech ettevõtteid, kelle tegevus tugineb teadusele, nii et parimate leidmine saab olema keeruline, laual on arvestatav hulk tõsiseid tegijaid,“ on Oks veendunud.

Kõigist avaldustest valitakse järgmise sammuna 40 parimat, kes võistlevad poolfinaalides 2.-5.mail. „Avalikku pitchingut saab otseülekandes jälgida Delfi Ärilehe veebis ning Latitude59 Facebookis, igas voorus, mis kestab poolteist tundi, astub üles kuni kümme idutiimi,“ ütles Triin Ilves.

Finaal, kuhu pääseb vaid viis parimat iduettevõtet, toimub idu- ja tehnoloogiakonverentsi Latitude59 pealaval Tallinnas Kultuurikatlas 26. mail 2023, kus kõigil finalistidel avaneb võimalus investorite ja laiema publiku tähelepanu teenida. Seekordne startup-konverents Latitude59 on järjekorras üheteistkümnes. Mullu väisas Eesti rahvusvahelisimat valdkonna sündmust 3000-pealine iduseltskond maailma eri paigust.