Streikinud on eelkõige õpetajad ja transporditöölised. Vaatamata veebruari madalatele tulemustele ütles riigi rahandusminister Jeremy Hunt, et Ühendkuningriigi majanduse väljavaade täielikult tume ei ole.

Hunt märkis, et Suurbritannia SKP kasvas kolme kuu jooksul kuni veebruarini 0,1%. Sellega püüab riik majanduslangust vältida. Majanduskasv siiski aeglustub ja Suurbritannia asekantsleri Rachel Reevesi sõnul tähendab see, et iga pere majanduslik olukord halveneb ja riik muutub kõikide kriiside osas haavatavamaks.

Kolmapäeval hoiatas Rahvusvaheline Valuutafond, et Ühendkuningriigist saab sel aastal üks kõige kehvemini toimivaid suuri majandusi maailmas. ONSi majandusstatistika direktori Darren Morgani sõnul kasvas Ühendkuningriigi ehitussektor veebruaris jõudsalt remonditööde suurenenud nõudluse tõttu. Ka jaekaubandus tugevdas suuresti riigi majandust.

Olukord sunnib tõstma intressimäärasid

Kõige enam pani majanduskasvule lõpu üleriigilised õpetajate streigid, mis said alguse 1. veebruaril. Paljude riigiteenistujate streigid mõjutasid samuti majanduskasvu.

Kõrged energiahinnad, intressimäärade tõus ja kaubavoogude vähenemine on Suurbritannia majandust juba mõnda aega pärssinud. Majandusteadlased ootavad siiski, et inflatsioon aeglustub selle aasta jooksul, sest energia- ja toiduhinnad langevad.

Suurbritannia inflatsioonimäär oli veebruaris 10,4%, mis on kõrgeim tase peaaegu 40 aasta jooksul. Riigi majanduse uurimisega tegelev ettevõte Capital Economicsi esindaja ütles, et Ühendkuningriik on tõenäoliselt vältinud majanduslangust, kuid ilmselt peab seetõttu tõstma intressimäärasid, sest Inglismaa keskpank püüab inflatsiooni kontrolli alla saada.

Pank on alates 2021. aasta detsembrist pidevalt tõstnud intressimäärasid, viimati märtsis 4%-lt 4,25 protsendile.