Hiina inflatsioon vähenes märtsis teist kuud järjest. See viitab sellele, et riigi majandus on taastumas ja elavnemas. Hiina riiklik statistikaamet teatas teisipäeval, et märtsis tõusid tarbijahinnad aastatagusega võrreldes vaid 0,7%, mis on madalaim aastane inflatsioonimäär alates 2021. aasta septembrist.

Arvud viitavad sellele, et koroonapiirangute kaotamine Hiinas ei tekitanud laiaulatuslikku hinnasurvet, mis tõi inflatsiooni järsult kõrgemale USA-s ja teistes suuremates majandustes. Hiina majanduskasv hoogustus pärast koroonapandeemia kõige hullemate tagajärgede möödumist.

Osaliselt on põhjuseks tööturu nõrkus, mis kipub hinnakasvu pidurdama. Tööpuudus on Hiinas jätkuvalt kõrge, eriti noorte seas - veebruaris oli veidi üle 18% 16-24-aastastest hiinlastest töötud.

Majanduse taastumise hoog on aeglane

Kuid see võib ka viidata sellele, et kodumaised kulutused ei anna majandusele nii tugevat kasvu, kui loodeti. Kuigi saab järeldada, et Hiina majandus on aasta esimeses kvartalis taastunud, näitavad teised andmed, et tarbijad on ettevaatlikud autode ja muude kallimate esemete ostmise suhtes.

Hiina peaökonomisti Hongkongis, Ting Lu sõnul viitab inflatsiooni aeglustumine sellele, et Hiina majanduse taastumise hoog on endiselt aeglane.

Ametlikud andmed Hiina esimese kvartali majanduskasvu kohta avaldatakse järgmisel nädalal. Wall Street Journali 17 majandusteadlase seas läbi viidud küsitluse kohaselt ootavad majandusteadlased umbes nelja protsendilist kasvu võrreldes aastataguse ajaga. Valitsus on seadnud kogu aasta eesmärgiks umbes 5% kasvu.

Erinevalt lääneriikide majandustest tähendab nõrgenev inflatsioon siiski seda, et Hiina Rahvapangal peaks toetama rohkem majanduse elavnemist, muutes rahapoliitiikat lihtsamaks.