„Vabandan, et Iutest mitteolenevatel põhjustel tekkis kohati viivitus. Kõik investorid saavad oma intressimakse vältimatult kätte. Iute edastas raha ja maksejuhised õigeaegselt ja muus osas tugineme rahvusvahelisele pangandusele, nagu iga teine klient,“ ütles Iute Grupi juht Tarmo sild.

Iute edastas raha ja instruktsioonid tähtaegselt rahvusvahelisele makseagendile 2021/2026 võlakirjade intressimaksete ja 2019/2023 võlakirjade vahetusega seotud maksete teostamiseks. Eeldatavasti jõuavad intressimaksed täna kõikide investoriteni, märgib ettevõte.

IuteCrediti võlakirjade puhul on tegemist välisvõlakirjaga, kuna nendega kaubeldakse lisaks Tallinna Nasdaqi börsile ka Frankfurdi börsi reguleeritud nimekirjas. Intressimakse väljub ühe hulgimaksena Iute kontolt Luksemburgis, kust edasi liigub see etapiti järjest väiksemateks maksepakkideks jagunedes erinevatesse vahepankadesse ja nende kaudu lõpuks tuhandete investoriteni eri riikides. Osaliselt on hulgimaksete töötlemises ka käsitööd.

Silla sõnul põhjustasid viivitust nii riigipühad kui asjaolu, et kliiringuprotsessis osalevatel osapooltel tuli tasuda lisaks tavapärasele intressimaksele ka 2019/2023 võlakirjade vahetusega seotud maksed, mis tekitasid makseahela osapooltele lisakoormust ning lisaks ka ühe koostööpartneri inimlik eksimus. „Oleme olnud tihedas kontaktis pankadega, et asjad võimalikult kiiresti edasi liiguksid ja investorid oma raha kätte saaksid. Meid häirib väga, et meie raha pole jõudnud kõikide meie investoriteni,“ kinnitas Sild.

„Selliste asjade pärast ongi vaja fintech ettevõtteid, sest ajale jalgu jäänud pangasüsteemid vanas Euroopas ei võimalda rahal vabalt liikuda. On süsteemi nõrkus, kui süsteem ei suuda viit miljonit ära jagada mõne tuhande kliendi vahel, samas kui Iute jagab neljas riigis iga kuu üle kahekümne miljoni euro eest makseid oma sadade tuhandete klientide vahel sekundi täpsusega,“ lisas Sild.

Iute Group on 2008. aastal Eestis asutatud finantstehnoloogia ettevõte. Kontserni tütarettevõtted pakuvad järelmakse, makseteenuseid, investeerimisvõimalusi ning pangandus- ja kindlustustooteid. Iute teenindab kliente Moldovas, Albaanias, Põhja-Makedoonias, Bulgaarias ning Bosnia ja Hertsegoviinas. Iute finantseerib laenuportfelle omakapitali, hoiuste ning Frankfurdi börsi ja Nasdaq Balticu põhinimekirjas olevate tagatud võlakirjadega.