Bussikontsern Mika K. Niskanen sai Soome transpordi- ja sideametilt Traficom 442 000 euro suuruse maksunõude deklareerimata kütuse kasutamise eest, kirjutab Ilta-Sanomat.

Tollijuurdluse kohaselt oli ettevõte aastaid tankinud kahte oma bussi Venemaal ja importinud süstemaatiliselt täis mahuteid Soome. Busside mahutitest juhiti kütus ettevõtte garaažis ootavatesse mahutitesse, millest omakorda pumbati diislikütust teistesse sõidukitesse.

Esialgse uurimise kohaselt oli ettevõtte juhtkond andnud bussijuhtidele korralduse tankida Viiburist pärit kütusega täidetud paakidest. Tankimise juhised olid välja pandud firma kontori seinale ja need olid kõigile avalikult teada.

Juurdluse käigus toimunud küsitusel ei varjanudki ettevõtte juhtkond fakti, et Venemaalt imporditud kütust pumbati ka firma teistesse sõidukitesse.

Pea poole miljoni euro suurune trahv põhineb korduval ebaseaduslikul tegevusel ja on arvutatud kütusemaksu seaduse alusel.

Kuni 400 liitri ulatuses on tarbesõidukite kütus maksuvaba. Soome tolli andmetel oli ühes kontrollitud bussis 360 liitrit ja teises 200 liitrit diislikütust. Traficomi nõue puudutab 21 bussi ja kahte muud sõidukit. Ettevõtte Venemaa liinil sõitvate busside suhtes trahvi ei kohaldata.

Teada oli, et bussid tangiti kütust täis Venemaal, Viiburi Neste jaamas.