Gaasi üleküllus on haruldane nähtus viimase aasta jooksul, kuna Ukraina sõda mõjutas energiaturge. Nüüd on gaasivarud täitumas nii Euroopas kui Aasias. Gaasinõudlus väheneb tavaliselt kütteperioodi lõppedes. Gaas läheb ladustamiskohtadesse, sel aastal võib tankimine lõppeda Euroopas juba augusti lõpus.

„Tundub, et gaasipakkumine on lühiajaline. See peaks LNG hindadele lähinädalatel survet avaldama, mis võib võrdlusnäitajaid veidi alandada,“ ütles Bloomberg Intelligence'i energiaanalüütik Talon Custer. Gaasi hind on Euroopas ja Aasias eelmise aasta tipptasemelt langenud, kuid püsib jätkuvalt kõrgem viimase kümne aasta keskmisest hinnast. Custeri sõnul on hinnad madalamad, kuna odavamad gaasikulud võivad ergutada täiendavat nõudlust.

Euroopa riikidest asub Hispaanias kõige rohkem LNG-terminale. Sealsed gaasihoidlad on juba 85% ulatuses täis. Riigi turul võib tekkida ülevõimsus, mis mõjutab hindu, selgitas RBC Capital Markets. Soomes vähendati suveperioodi veeldatud maagaasi impordikohtade arvu 14-lt 10-le. Euroopa paigaldas LNG-imporditerminale, et vähendada sõltuvust Venemaast.

Samal ajal tõusis ülemaailmne LNG eksport märtsis kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Täiendav pakkumine aitab kaasa hindade alangemisele. Ühendkuningriigi gaasi eksport mandrile suureneb, kuna riigil pole suuri gaasihoidlaid. Hiinas on LNG rekordiline reeksport pärast koroona piirangute kaotamist aeglaselt taastunud.

Aprilli lõpust suveni kavandatud iga-aastased hooldustööd võivad gaasiseadmetes piirata ülemäärast pakkumist. Eeldatakse, et ülemaailmne veeldatud maagaasi tarne jääb veel kaheks aastaks suures osas piiratuks. „2023. aastal on Euroopa gaasibilanss nõrgem kui aasta varem,“ ütles Prantsuse Rahvusvaheliste Suhete Instituut eelmisel nädalal. „Mis tahes väikesed tarnekatkestused võivad avaldada suurt mõju.“