Tesla Shanghai tootmistehase töötajad kasutavad väidetavalt sotsiaalmeediat, et protesteerida ebaõiglaste tulemustasude kärbete vastu.

Nädalavahetusel avaldatud sotsiaalmeedia postitustes sõnasid töötajad, et nad on ärritunud tulemustasu kärpe osas. Töötajad usuvad, et tulemustasude kärpimine on seotud aasta alguses toimunud surmaga lõppenud õnnetusega tehases. „See on uskumatult ebaõiglane,“ ütles üks töötajatest Hiina platvormil Zhihu avaldatud postituses. „Õnnetus juhtus töö juures ning polnud seotud töötaja oskamatusega.“ Töötajad on väljendanud pahameelt nii Baidu Tieba foorumis kui ka Muskile kuuluvas Twitteris, mis on Hiinas blokeeritud.

Pudongi kohaliku valitsuse 12. aprillil avaldatud aruande kohaselt toimus 4. veebruaril Tesla Shanghai tehase keevitustöökojas õnnetus, mille tagajärjel hukkus üks töötaja. Kohaliku omavalitsuse uurimine jõudis järeldusele, et õnnetusele aitas kaudselt kaasa hooletus Tesla ohutusjuhtimises, hukkunud töötaja oli otseselt vastutav.

Töötajad on öelnud oma postitustes, et nende kvartaliboonuseid on kärbitud umbes 2000 jüaani (291,19 dollarit). Põhipalgad Shanghai tehases algavad umbes 5340 jüaanist kuus, lisatasu makstakse ületundide ja lisavahetuste eest ning aasta- ja kvartaliboonustest. Enne maksude tasumist võivad töötajad teenida umbes 110 000-120 000 jüaani aastas, sealhulgas boonused ja ületunnipalk.

Hongkongi teaduri Aidan Chau sõnul ei ole ebatavaline, et ettevõtted karistavad töötajaid pärast tööõnnetust, kuid tavaliselt tuleb see ohutuspreemiast. „Tulemuspreemia mahaarvamine, mis peaks olema seotud töötajate töötulemusega ning mis pole seotud tööohutusega, on ebaõiglane,“ ütles Chau.

Tesla teatab esimese kvartali tulemused kolmapäeval. Reedel langetas Tesla elektriautode hindu Euroopas, Iisraelis ja Singapuris, laiendades jaanuaris Hiinas alustatud allahindlust.