Kõik Soome koerad on pidanud alates aastavahetusest mikrokiipi kandma. Nüüd hakkab maikuust tööle ka Soome toiduameti register, kuhu tuleb mikrokiibiga koerad kirja panna.

Registrisse tuleb kanda mikrokiibi kood, koera sünniaeg, tõug ning välimus. Tõug võib olla näiteks ka segavereline. Kui koer on sündinud mujal väljaspool Soomet, tuleb ka see lisada. Sel aastal sündivate kutsikate puhul tuleb nende andmed registreerida hiljemalt koera kolmekuuseks saamisel. Vanemate koerte andmed tuleb registreerida selle aasta jooksul.

Trahv kuni 5000 eurot

Koera registreerimine on tasuline. Kui seda teha elektrooniliselt, peab koera omanik tasuma 10 eurot. Muudmoodi registreerides on tasu 19 eurot.

Kui jätta koer registreerimata, võib omanik saada trahvi. Loomade registreerimise seaduse järgi on miinimumtrahv 300 eurot ja maksimumtrahv 5000 eurot.

Toiduamet otsustas registri kasutusele võtta, et takistada ebaseaduslikku äri ja näiteks ka koerte hülgamist. Samuti kogub register statistikat koeratõugude kohta.

Soome kennelliidul on samuti oma register, kuid see pole täielik. Märtsis läbi viidud uuringu järgi on Soomes üle 800 000 koera, kuid liidu registris on vaid alla 580 000 koera.