Hollandi päev-ette hinnad langesid kolmapäeva pärastlõunaks kuus tundi järjest alla nulli, madalaim hind oli –195,41 eurot/MWh ajavahemikus 15–16 Kesk-Euroopa aja järgi.

Avaldamine lükkus 90 minutit edasi, kuna börsidel tuli korraldada teine oksjon, sest esimesel oksjonil oli alampiir –150 eurot/MWh ületatud. Madalate hindade peamiseks põhjuseks oli suur päikesepaneelide toodang, sõnas EnAppSyse'i energiaturu analüütik ja direktor Jean-Paul Harreman.

Harremani sõnul on negatiivsete hindade arv Madalmaades kasvanud seoses päikeseenergia hüppelise kasvuga viimastel aastatel. Riik lisas eelmisel aastal 3–4 GW päikeseenergia tootmisvõimsust, mis on ligikaudu 20 GW. See on Euroopa suurim päikeseenergia tootmisvõimsus ühe elaniku kohta.

Harreman lisas, et umbes 6–7 GW sellest võimsusest puudusid stiimulid tootmise vähendamiseks, kui hinnad olid madalad, kuna müügihinnad olid fikseeritud pikaajaliste lepingutega. „Kui teil on elektrienergia ostuleping, mis tasustab teie päikeseenergia tootmist, ei ole stiimulit tootmise vähendamiseks,“ ütles ta. Sama kehtib ka päikeseenergia kohta, mis ei ole otse võrku ühendatud.

„Lühiajaline lahendus oli vähendada taastuvenergia tootmist Hollandis, suurendades samal ajal nõudlust. Nendest meetmetest hoolimata oli oht, et Hollandi spot võib taas tunduvalt alla nulli langeda, sest kevad on alles alanud,“ ütles Harreman.

„Kõik, mis töötab päikesepiiri ajal, toodab kahjumiga. Kui päike hakkab hilisõhtul loojuma, on vaja gaasielektrijaamade võimsust suurendada, mis tavaliselt tähendab lisatasu,“ selgitas Harreman. Börsid ei avaldanud, kui madalale langesid hinnad esimesel oksjonil. Euroopa hetkehinnad on piiratud 4000 EUR/MWh ja –500 EUR/MWh.