Vanemate, kahe õe ja vennaga kolmetoalises Mustamäe korteris üles kasvanud Liivamägi on raha teenimiseks töötanud käsipallikohtunikuna ja hotelli uksepoisina, korjanud põldudel kive ja olnud audiitor. Tööturule sisenes ta eelmise majanduskriisi ajal ja see oli raske. „Ma olin sarikäija tööintervjuudel,“ meenutab ta. Tööd tuli teha ka tasuta – nii oli Liivamägi 2009. aasta finantskriisi ajal paar kuud palgata praktikal rahandusministeeriumi finantsturgude osakonnas. Püsiva tööni see ei viinud, küll aga sai Liivamägi sealt soovituskirja, mis aitas ta audiitorfirmasse Ernst&Young audiitori assistendiks. Tööd ta ei peljanud ning sealt ehitas ta karjääri juhtivaudiitori kohani välja.

Lõputu tööintervjuudel käimine oli aga jätnud oma jälje. „2009–2010 finantskriisi ajal tekkis mul arusaamine, et sõltuda ainult ühest palgatööst on väga suur risk, mille ma elus võtan. Sellisel juhul mina ei kontrolli oma elu, vaid mind kontrollib see, kes mulle palka maksab,“ selgitab Liivamägi. See omakorda viis selleni, et ta hakkas otsima võimalusi tulude suurendamiseks. Kulusid kärpida annab ju vaid teatud piirini. Sootuks meeldivam, lõbusam ja jätkusuutlikum on suurendada sissetulekuid. Ta võttis lisatöid – tegi finantsanalüüse ja koolitas. Lõppeesmärk oli tegeleda investeerimisega ja teenida passiivset intressi, dividendi ja üüritulu.

Palgast investeerimine ning sellelt teenitud tulu on praeguseks tema portfelli kasvatanud 1,4 miljoni euroni. Sissetulekuallikaid on tal mitu: palgatöö, koolitamine ja õpetamine ning passiivne tulu. Ja kui ühe sissetulekuallikaga midagi juhtub, siis ega taevas sest kokku kuku. Liivamägi nendib, et see võtab väga palju stressi ja pingeid maha ning aitab päriselt keskenduda sellele, mida süda ihkab.

Palgast investeerimine ning sellelt teenitud tulu on praeguseks tema portfelli kasvatanud 1,4 miljoni euroni.

Ja üks nendest tegevustest on TalTechis õpetamine. Liivamägi on kõik haridusastmed Tallinna tehnikaülikoolis läbinud ning õpetama sattus ta doktorantuuris õpetamispraktikat läbides. See meeldis nii talle kui ka tudengitele. „Täna meeldibki mulle kõige rohkem see, et õpetamine on minu jaoks viis ja väljund, kuidas saan oma teadmisi, oskusi ja kogemusi edasi anda, et muuta noori ja seeläbi muuta ka maailma,“ leiab Liivamägi.

Maailma muutmine hakkab igast üksikust tudengist. Nii ütleb ta näiteks finantsjuhtimise ja eraisiku aines, et ta jutustab 12 nädalat lugu. Sellist lugu, kus sina tudengina oled peategelane. Liivamägi on teejuht, kes annab üliõpilasele tööriistad – valemid või Exceli tabelid. Ja nendel, kursuse jooksul tehtavatel valikutel on päris mõju elus tehtavatele rahandusotsustele: kas kodu osta või üürida? Millist pensionifondi valida? Kuidas suurendada enda sissetulekuid ja nutikalt säästa? Liivamägi juhendab ja suunab, aga lõplikud valikud teeb tudeng. „Ja siis me näeme, kuhu sa selles loos semestri lõpuks välja jõuad,“ kirjeldas ta.

Liivamägi juhendab ja suunab, aga lõplikud valikud teeb tudeng.

Liivamägi teeb oma tundides antava võimalikult lihtsaks. Näiteks annab väärtpaberite ostmist võrrelda Nõmme turul maasikate ostmisega – mehhanismid on sarnased. Need lihtsad võrdlused ja näited aitavad tudengitel mõista keerulist finantsmaailma. Ja see on tema viis anda edasi lugu, mida ta ise finantsturgudel näeb.

Mõnda inimest kõnetavad sõnad ja mõnd muusika. Liivamägi ütleb, et kui ta vaatab ettevõtte bilanssi või kasumiaruannet, siis ei ole seal pelgalt numbrid, vaid lugu äritegevusest. Numbrid on ausad. Inimsuhted on keerulised ja alati mitte otsekohesed. Numbrid teevad täpselt seda, mida sa neile ütled. „Numbrid annavad sulle ausa vastuse ja see, kuidas sa neid tõlgendad või mille jaoks seda kasutad, on juba sinu otsus,“ tõi Liivamägi välja.

Lisaks finantsjuhtimisele ja investeeringute analüüsile õpetab ta eraisiku rahandust ja rahanduse aluseid ka selleks, et rahatarkust ühiskonnas laiemalt levitada. Tema jaoks on rahatarkus selliste oskuste, hoiakute ja käitumise kooslus, mis aitab teha nutikaid ja põhjendatud otsuseid päris maailmas.

Ja inimestele meeldib, et Liivamägi annab edasi mitte vaid valemeid, vaid ka oma kogemust ja sellega võimalust teistmoodi mõtlemiseks. Siiani meenutab ta oma suurima rõõmuna hetke, kui õpetas finantsjuhtimist personalijuhtidele, kes polnud numbritega kunagi sõbrad olnud. Ning ruumi ees seistes suutis ta neile näidata, et numbrid ei ole nende vaenlased, vaid teejuht finantsturgudel toimuvatesse protsessidesse. Ja veel nüüdki, viis-kuus aastat hiljem mõnega kokku juhtudes saab ta tänu osaliseks: „Ma olen päriselt oma elujärge parandanud ja see oli tänu sellele, et ma sain aru, mis toimub majanduses ja mis toimub finantsturgudel.“

Vastuvõtt TalTechi on juba avatud! Avaldusi saab esitada 4. juuli keskpäevani. Vaata lähemalt: taltech.ee/sisseastujale.

Jaga
Kommentaarid