Venemaal on nimekirjas 110 ametlikku miljardäri, mis on 22 võrra rohkem kui eelmisel aastal, selgub Venemaa Forbesi väljaande andmetest. Selle kohaselt kasvas nende koguvara aasta nimekirja väljakuulutamisel 353 miljardilt dollarilt 505 miljardi dollarini.

Nimekiri oleks olnud pikem, kui viis miljardäri - DST Globali asutaja Yuri Milner, Revoluti asutaja Nikolay Storonsky, Freedom Finance'i asutaja Timur Turlov ning JetBrains'i kaasasutaja Sergei Dmitriev ja Valentin Kipyatkov - ei oleks loobunud oma Venemaa kodakondsusest.

„Eelmise aasta reitingutulemusi mõjutasid ka apokalüptilised ennustused Venemaa majanduse kohta,“ ütles Forbes, lisades, et Venemaa miljardäride koguvara oli 2021. aastal, enne sõja algust, 606 miljardit dollarit.

Pärast seda, kui president Vladimir Putin eelmisel aastal Ukrainas sõda alustas, kehtestas Lääs Venemaa majanduse - ja mõnede selle rikkaimate inimeste -suhtes lähiajaloo kõige karmimad sanktsioonid, püüdes Putinit sõja eest karistada.

Venemaa majandus kahanes eelmisel aastal vaid 2 protsenti

Putini sõnul üritab Lääs Venemaad hävitada. Ta on korduvalt rõhutanud, et Lääne sanktsioonid ei ole suutnud Venemaa majandust hävitada ega isegi peatada lääne luksuskaupade - rääkimata põhikaupade - sattumist Venemaale.

Venemaa majandus kahanes 2022. aastal Lääne sanktsioonide surve all 2,1%, kuid Venemaa suutis müüa naftat, metalle ja muid loodusvarasid maailmaturule, eelkõige Hiinasse, Indiasse ja Lähis-Itta.

Rahvusvaheline Valuutafond tõstis sel kuul oma prognoosi Venemaa majanduskasvu kohta 2023. aastal 0,3%-lt 0,7%-le, kuid langetas oma 2024. aasta prognoosi 2,1%-lt 1,3%-le, öeldes, et ka tööjõupuudus ja lääne ettevõtete väljaränne kahjustavad riigi majandust.

Venemaa majanduse elujõudu andva Uuralsi nafta hind oli 2022. aastal keskmiselt 76,09 dollarit barreli kohta, võrreldes 69 dollariga 2021. aastal. Ka väetiste hinnad olid eelmisel aastal kõrged.

Andrei Melnitšenko, kes on teeninud väetiste äriga suure varanduse, on Forbesi andmetel Venemaa rikkaim mees. Tema varade hinnanguline väärtus on 25,2 miljardit dollarit, mis on rohkem kui kaks korda suurem kui tema väärtus eelmisel aastal.

Vladimir Potanin, maailma suurima pallaadiumi ja rafineeritud nikli tootja Nornickel president ja suurim aktsionär, oli 23,7 miljardi dollari suuruse varandusega Venemaa suuruselt teine rikkaim mees.

Vladimir Lisin, kes kontrollib terasetootjat NLMK ja kes oli eelmisel aastal Venemaa rikkaim mees, oli Venemaa Forbesi nimekirjas 22,1 miljardi dollari suuruse varandusega kolmandal kohal.

Paljud Venemaa miljardärid peavad Lääne sanktsioone kohmakaks ja isegi rassistlikuks vahendiks. Uued Vene nimed Forbesi nimekirjas on miljardärid, kes on teeninud oma raha suupistete, supermarketite, kemikaalide, ehituse ja farmaatsiatoodete valdkonnas. See näitab, et Venemaa nõudlus kaupade järgi on sanktsioonidest hoolimata jäänud väga tugevaks.