Tegijal ikka juhtub! Ehitus on kõrge riskiga valdkond ja tööõnnetusi esineb seal palju. Ekskavaatoriga tehakse tööd ka tootmisaladel, metsas ja põllul – ettearvamatut kahju võib ette tulla sealgi. Oma töötajatele kohustub ettevõtja tagama ohutuse kogu tööpäeva vältel. Masinad peavad olema selleks tehniliselt korras ja riskid kindlustatud, sest kõiki õnnetusi ei ole võimalik vältida.

Ehitussektori väikeettevõttele võib ainsa ekskavaatori kaotamine tähendada esmalt tööseisakut, siis majandusseisu halvenemist kui mitte tegevuse lõppu. Kindluskatteta masina remondikulu ja varuosa väljaost on väljaminek masina omaniku taskust. Kui töötajale tuleb hüvitada ka tõsine tervisekahjustus, võib see ehitusettevõtjale kokku olla liiga kõrge hind.

Ootamatuteks kuludeks saab olla valmis.

Ekskavaatoritega juhtub igasuguseid asju

Ka kogenud ekskavaatorijuhil võib midagi manöövri sooritamist segada. Hinnati peale vaadates valesti materjali, mida tõsteti, või usaldati liigselt pinnast, millele sõideti. Teinekord juhtub, et ehitusmasinat transportiv veomasin sõidab libedaga teelt välja või toimub kokkupõrge teise autoga. Tegelikkuses teevad ka parimad masinajuhid vigu või satuvad õnnetusse, milles kahju põhjustajaks on hoopis väline tegur.

If Kindlustuse kogemuse järgi juhtub ekskavaatoritega Eestis erinevaid õnnetusi ja tüüpiline kahju jääb 2000–10 000 euro vahele, kuid võib teatud olukorras ulatuda ka masina kogumaksumuseni. Ifil on olnud juhtum, kus ekskavaatori mootoriruum süttis ning masinat ei olnud võimalik enam remontida. Kahju omanikule – 150 000 eurot. Samuti on Eesti tööõnnetuste seas teada ekstreemne kahju masina uppumise tõttu – 90 000 eurot.

Klaaside purunemine on sagedane juhtum. Asendamine sõltuvalt klaasist ja masinast maksab 1000–4000 eurot. Samas kindlustatakse ekskavaatorite klaase kliendi omavastutuseta ning võimalike hüvitamiste arv kindlustusperioodi jooksul ei ole piiratud.

Suure rehvi purunemisel maksab selle asendamine näiteks 2000 eurot/tk ning vahetada tuleb sageli samal sillal mõlemad korraga.

Käigukasti purunemist, mootori veekahjustust, otsasõite või kokkupõrkeid teiste masinatega juhtub harvem, kuid omanikule tekkiv kahju ulatub siis mitmekümne tuhande euroni.

Esineb ka seda, et ekskavaatori kabiinile kukub midagi peale või masinat transportides sõidetakse viadukti alla kinni. Vigastatud kabiin tuleb tihti täielikult asendada, kuna tootja turvanõuded ei lubagi seda remontida. On ette tulnud kabiini vahetust maksumusega 40 000 eurot.

Vigastatud pöördereduktor ja pöördevöö tekitavad masina pööramisel raginat ning toovad ootamatu kulu üle 10 000 euro.

Need numbrid peaksid iga ettevõtja ärevaks tegema, sest õnnetuse läbi saadud kahju võib osutuda kordades suuremaks kui ehitusmasina tavapärane aastane amortisatsioonikulu, millest omanik niikuinii ei pääse.

Ehitusettevõtjal tasub riske kalkuleerida

Kas üks või kaks kallihinnalist masinat on ärile ainuke tulu teenimise instrument? Kas reserv ootamatusteks on tagataskus? Ekskavaatori kabiiniklaasi purunemine, otsasõit või mõra kopas võib seisata kogu tegevuse objektil päevadeks, kuudeks. Tegemata tööga ei nõustu tellija. Jooksvad kulud ei kao kuhugi. Töö tellija ja ehitusettevõtte rikutud suhted võivad viimasele kaasa tuua trahvi. Tulu ei tule, sest tööd objektil jätkata ei saa ja väljaminekute koorem aina kasvab ...

Kahjuks on Eestis veel ehitusettevõtjaid, kes teiste kogemusest ei õpi. Hinnatakse, et kui on olemas kogenud juhid, kes aastaid oma tööd teinud, ju siis on riskid ka kaetud. Mõistagi ollakse kuulnud tööohutusest, aga kuna riik ei sea töömasinate kindlustamisele konkreetseid ettekirjutusi, annab see omanikule väga vabad käed. Riskide kindlustamise asemel säästetakse raha. Kahtlemata on kulude piiramine väikeettevõtetele väga vajalik, aga seda tuleb teha ettevõtte tulevikku rikkumata.

Riskide maandamisel on põhjus

Suured Eesti ehitusettevõtted ning ehitusseadmete ja -masinate rendifirmad kindlustavad masinaid põhjusega. Kindlustatakse liisitud ja uuemat tehnikat ning kasutatud kallimat tehnikat. Ehitusmasinate kindlustamine on alates nende ostust möödapääsmatu ettevaatusabinõu ka väikeettevõtjale.

Võrreldes eespoolkirjeldatud kahjudega ei augusta kindlustusmakse omaniku taskuid ning öösel saab ta rahuliku südamega magada – tema ettevõtte vara on kaitstud ja tööohutuse tagamiseks on tehtud seda, mida vaja! Seejuures on vajalik märkida, et aastane kindlustusmakse viieaastasele ekskavaatorile väärtusega 90 000 eurot on ligikaudu 600 eurot.

Kindlustusmakse suurus sõltub masina turuväärtusest, vanusest, tüübist, masinapargi suurusest, töötundidest, kindlustuskaitse valikust, omavastutusest, kehtivusterritooriumist.

Tihti ei teata, et ekskavaatorite puhul saab kindlustada kuni 15-aastaseid masinaid. Uurida tasub juurde, mis on laiendatud kaitse, masina sisemine purunemine, klaasikindlustus ja tasuta vastutuskindlustuse lisakaitse. Ehitusettevõtetele mõeldud kõikide kindlustuslahendustega saab tutvuda siin.

Jaga
Kommentaarid