„Standard on tugeva kaubamärgi ja silmapaistva ajalooga ekspordile suunatud ettevõte, mis saab uue ärimudeli. Ehitame ettevõtet, mis panustab tootmise automatiseerimisse, koostöösse tippdisaineritega ning teenuste väljatöötamisse tagamaks suurepärast kliendikogemust,“ selgitas Standard AS juhatuse liige Jonatan Karjus.

„Hea meel on tõdeda, et ettevõttes on jätkamas mitmeid olulisi võtmetöötajad ning lisandumas täiendusi, kes aitavad ettevõtte värskendatud strateegiat ellu viia. Restruktureerimise perioodil on Standard jätkanud kehtivate lepingute täitmist ning suvekuudel lükatakse mööblitootmisele uus hoog sisse,“ lisas Karjus.

Tootmine jätkub

Standardi tootmine jätkub Kose tehases, mille masinapark saab märkimisväärse täienduse. „Üle 10 000 ruutmeetri suurusel Kose tootmiskompleksil on head eeldused ettevõtte jätkusuutlikuks arendamiseks võimalusega tootmispinda tulevikus laiendada ja täiendavalt moderniseerida,“ ütles Karjus. „Paneme rõhu Kose tootmise tehnoloogilise võimekuse kasvatamisele ja keskkonnasäästlikule tootmisele, mis on energiatõhus ja kus kasutatakse kõik tekkivad tootmisjäägid ära.“

Uuenenud Standardi eesmärk on kinnitada kanda regiooni juhtiva sisustuse suurprojektide tarnija ning kontorimööbli täisteenuse pakkujana. Selles protsessis nähakse mitmeid koostöövõimalusi ka teiste kodumaiste ettevõtetega, et võidelda välja tugev positsioon välisturgudel.

Veskimägi keskendub kinnisvarale

„Mul on hea meel, et 78-aastase ajalooga Standard AS jätkab tegutsemist ja ettevõtte mööbliäri on leidnud Eesti kapitalil põhineva omaniku, kuigi huvilisi oli mitmelt poolt Euroopast. Uuel omanikul on kogemus eduka äri ehitamisel ja tugev tahe Eesti mööblitööstusesse panustada,“ sõnas ettevõtte nõukogu liige Enn Veskimägi. „Tehingu tulemusena väljun mööbliärist ja suunan fookuse tulevikus kinnisvara arendamisele.“

Pärast tehingu lõpuleviimist asub Standardit juhtima Jonatan Karjus, ettevõtte senine juhatuse liige Mihkel Martin jätkab ettevõttes tootmisoperatsioonide ja -arenduste juhina. Pikalt ettevõtte äri arendanud Priit Tamm jätkab panustamist ettevõttesse osaniku ja aktiivse nõukogu liikmena. Nõukogu koosseisus alustab tööd Green Estonia esindajana Avo Kivimaa, kes on ehitanud üles Eesti edukaima ilukaupade jae- ja hulgimüügiga tegeleva ettevõtte Tradehouse.

AS Standard aktsiatest omandab 90 protsenti Green Estonia OÜ, 10-protsendilise osalusega jääb ettevõttesse Mööblivara OÜ. Green Estonia omanikuks on Tradehouse'i üks asutaja Angela Kivimaa.

Raskused algasid mullu sügisel

Standard AS on üks Eesti pikima ajalooga kaubamärke, mis alustas 1944. aastal mööbli tootmise ja müügiga. Ettevõte on kasvanud piirkonna juhtivaks büroode ning hotellide sisustuslahenduste pakkujaks, mille müügist 70 protsenti läheb ekspordiks Eestist väljapoole Baltimaadesse, Skandinaaviasse, Lääne-Euroopasse ja kaugemale.

Oktoobris lahkus Standardi juht Marek Helm, kes oli selle töö enda õlgadele võtnud aprillis. Ettevõte asus ka töötajaid koondama. Novembris pandi ajutiselt tootmine seisma. Enn Veskimägi tõi toona välja, et selle taga on jätkuvalt ülikõrged energia- ja sisendhinnad, mille tõttu on vähenenud välisturgude nõudlus jätkusuutlikult toodetud sobivate hindadega toodete järele