Kuressaares tegutseva Incapi elektroonikatööstuse emafirma majandustulemused näitavad, et ettevõtte käive kasvas esimese kvartali jooksul võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 36% ehk 72,7 miljoni euroni ja ning ärikasum moodustas sellest 15,5% ehk 11,5 miljonit.

Mullu samal ajal oli ettevõtte käive 53,3 miljonit eurot ja ärikasum 6,8 miljonit eurot ehk 12,7 protsenti käibest. Ärikasum oli 7,0 miljonit eurot ehk 13,1 protsenti käibest.

Incapi presidendi Otto Puki sõnul alustas ettevõte 2023. aastat tugeva kvartaliga nii käibe kui ka kasumlikkuse osas. „Tugeva kasvu taga oli nõudlus elektroonika järele ning seda toetasid varasemad investeeringud meie tehaste lisavõimsustesse. Ka meie kasumlikkus püsis heal tasemel ning ärikasum esimesel kvartalil moodustas 15,5 protsenti käibest. Selle tagasid meie tõhus ja kuluefektiivne tegevusmudel, sobiv tootevalik ja kindel käive,“ märgib Pukk, kes muuhulgas tänab oma meeskonda suurepäraste tulemuste eest.

Incapi kolmanda tehase ehitus Indias on nüüdseks lõppenud ja alanud on tootmise käivitamine tehases. Puki sõnul lisab uus kaasaegne tehas Indias nende senisele tootmispinnale ligi 8500 ruutmeetrit ning on ehitatud säästva ehituse põhimõtete kohaselt, pöörates erilist tähelepanu energia ja vee tõhusale kasutamisele.

„Oleme jätkanud investeerimist ka oma teistesse tehastesse. Näiteks Eestis avasime oma Kuressaare tehases uued tootmisseadmed, mis kasvatavad tehase üldist SMT tootmisvõimsust enam kui 50%. Slovakkias, kus meie kliendimahud on kasvanud ja tooteportfell laienenud, suurendasime aga tehase tootmispinda 1200 ruutmeetri võrra, muutes tehases praeguse laopinna tootmispinnaks ja ehitades välja uue laohoone,“ andis Pukk ülevaate ettevõtte investeeringutest esimesel kvartalil.

Kuna komponentide saadavus ja tarneajad on paranenud, ei pea Incapi kliendid enam oma tellimusi nii palju ette esitama kui varem. „Kuna tootmisprognooside nähtavus on taastumas normaalsele tasemele,“ märkis Pukk turu trende kommenteerides. Aprilli alguses teatas Incapi suurim klient ettevõttele, et nad on varunud liiga suured varud oma lattu, arvestades nende esialgsest prognoosist aeglasemat kasvu. Seega, tulenevalt nende otsusest vähendada oma varude taset, lükkavad nad mõned tellimused 2023. aastast 2024. aastasse. „Teeme hetkel nendega tihedat koostööd, kohandades oma tootmismahtusid, et aidata neil vähendada varude taset, mis seeläbi mõjutab meie 2023. aasta käivet,“ märkis Pukk.

Pikemas perspektiivis on elektroonikasektori tulevik Puki hinnangul endiselt positiivne. „Oleme jätkuvalt pühendunud oma äriga seotud investeeringutele ja arendustegevustele. Kooskõlas meie kasvustrateegia ja tugevate finantsidega keskendume jätkuvalt ka ühinemiste ja ülevõtmiste võimalustele,“ sõnas Incapi president. „Meie hinnangul jäävad meie 2023. aasta käive ja ärikasum madalamaks kui 2022. aastal. Kuid oleme jätkuvalt kindlalt veendunud, et meie detsentraliseeritud ärimudel ja pühendunud meeskond aitavad hoida kasumlikkuse head taset ka edaspidi.“