Keskerakonna fraktsioon ei toeta Reformierakonna valitsuse kavandatavat käibemaksuerisuse kaotamist majutusasutustele: seda Tanel Kiige hinnangul seetõttu, et maksutõus mõjub mitmest kriisist räsitud sektorile laastavalt ja sellest saavad kasu eelkõige naaberriigid.

Tanel Kiik kohtus täna Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ning teiste turismiliitude esindajatega.

„Teha niivõrd kaalukaid otsuseid kiirustades ja valdkonna esindajatega läbi rääkimata, on pehmelt öeldes vastutustundetu nii majutusasutuste kui ka ettevõtluse vaates tervikuna,“ lausus Tanel Kiik. „Samas ei ole Reformierakonna käik kahjuks üllatav. Juba 2015. aastal võttis Reformierakonna juhitav valitsuskoalitsioon vastu otsuse tõsta majutusasutuste käibemaksu 2017. aastal üheksalt protsendilt neljateistkümnele, mille 2016. aasta lõpus ametisse astunud Jüri Ratase valitsus tühistas. Nüüd minnakse uuele ringile veelgi äkilisema maksutõusuga.“

Tanel Kiige sõnul konkureerivad riigid alati turistide pärast ja majutusasutustele kehtiva käibemaksu tõstmine enam kui 140% võrra halvendab olulisel määral Eesti mainet turismisihtkohana.

Lätis tõsteti 2009. aastal majutusteenuse käibemaks 21 protsendini ja see andis suure tagasilöögi.

Tanel Kiik

„Ei ole juhus, et Leedus on majutusasutuste käibemaks 9, Soomes 10 ja Lätis 12 protsenti. Lõunanaabrid on oma valusa õppetunni saanud. Lätis tõsteti 2009. aastal majutusteenuse käibemaks 21 protsendini ja see andis suure tagasilöögi - rohkem kui kümme tuhat inimest kaotas töö, mitmed suurüritused kolisid naaberriikidesse ja suurenes varimajanduse osakaal. Sellest veast saadi kiiresti aru ja tehti ka vigade parandus,“ märkis Keskerakonna aseesimees. „Eesti võiks õppida nii enda kui teiste riikide kogemustest, mitte oma inimeste ja ettevõtetega vastutustundetuid eksperimente teha.“

Tanel Kiik tõi välja, et käibemaksuerisuse kaotamisel tõuseksid hotellitubade hinnad märgatavalt ning olukord, kus valitsus loodab teenida selle pealt 20 miljonit lisatulu, võib kujuneda vastupidiseks ehk tuua kaasa turistide ja töötajate arvu vähenemise ning seega ka maksulaekumise languse.

„Suur osa Eesti majutusasutusi oli veel eelmisel aastal kahjumis ning juba on tulnud signaale varasemalt kavandatud suurürituste ärajätmise ja uute hotellide ehituse pausile paneku kohta. Ebakindlus tuleviku osas avaldab negatiivset mõju Eesti majandusele laiemalt, taksojuhtidest pesumajadeni,“ rääkis Tanel Kiik.