Tegelikult läheb äri lausa nii hästi, et Katja kavatseb kohe-kohe lennata puhkusele Dubaisse. Viimase ametliku statistika kohaselt eksportis Euroopa Liit mullu Venemaale lõikelilli 9,4 miljoni euro eest, kusjuures enamik neist lilledest tuli Hollandist.

Katja ostab oma lilled hulgimüüjalt ja ütles Euronewsile, et ligikaudu 30% tema värsketest lõikelilledest tuleb Hollandist, mida tuntakse rikkalike kevadiste tulbipõldude poolest. Kuigi 30% on palju, on see siiski vähem, kui enne sõda.

Kui eetiline on lillede eksport agressorriiki?

Hollandi lilled on tema sõnul kallinenud, samas kui Keeniast, Ecuadorist ja Colombiast pärit lilli on veidi odavam osta. Suuremad Hollandi lilleeksportijad – kellest ükski ei nõustunud Euronewsiga ametlikult rääkima – seisavad samasuguse dilemma ees nagu teisedki Euroopa ettevõtted. Kas jätkata oma kaupade eksportimist Venemaale, isegi kui nende suhtes ei kohaldata sanktsioone?

Aprillis otsustas The Absolut Company pärast sotsiaalmeedia vastureaktsiooni eelkõige Rootsis peatada oma Absoluti viina ekspordi Venemaale, kuigi toiduainete ja jookide eksporti sanktsioonid ei mõjuta.

Holland esindab kogu maailmas ligikaudu 60% ülemaailmsest lillekaubandusest. Euroopas moodustab Hollandi eksport üle 80% kogu ELi lilleekspordist.

Hollandi lillede koguekspordi väärtus rekordiliselt kõrge

2022. aasta esimeses kolmes kvartalis ulatus lillede koguekspordi väärtus Hollandis rekordilise 3,4 miljardi euroni. Eelmisel aastal avaldas Euroopa Liit piiravad meetmed, arvestades Venemaa tegevust Ukrainas, millega keelatakse ELi liikmesriikidel eksportida Venemaale lillesibulaid ja puukoolide tooteid.

Venelased võivad taimede või põõsaste kasvatamisest raha teenida. Lõikelillede puhul on nende eluiga piiratud, mistõttu neid ei olegi sanktsioneeritud.

Kuigi kaubandust on raskendatud arvukate ELi sanktsioonide tõttu, on Venemaa lilletööstus endiselt tugev. Moskva värskete lillede hulgimüüja Azalia Group kinnitas Euronewsile, et nad impordivad lilli Hollandist ja nende kodulehel on kirjas, et neile tarnitakse Hollandist pärit lilli kaks korda nädalas.

Lillemüüjad häbenevad koostööd Venemaaga

Kuigi Hollandi lilleeksport Venemaale ei ole päris varjatud, ei püüa kasvatajad selle kaubavahetusega seoses avalikkuse tähelepanu äratada. Hollandi veebipõhine uudistekanal NU.nl teatab, et üks lillekasvataja, kes soovis jääda anonüümseks, teatas, et „venelased tahavad ikka veel lilli osta. Iga lilledele kulutatud euro ei saa enam minna Venemaa tankide kasuks.“