Ameerika Kaubandusministeeriumi andmetel oli majanduskasv jaanuaris ja märtsis 1,1% aastas. Majandusteadlased ootasid 2 protsendilist kasvu. Langus järgnes sama näitaja järgi 2,6% suurusele kasvule 2023. aasta viimasel kolmel kuul.

Majanduskasv oli peamiselt seletatav tarbijate kulutuste püsimisega, mis oli tõenäoliselt tingitud madalast töötuse määrast. Inflatsiooni ohjeldamiseks tehtud agressiivsed intressitõusud tabasid teisi valdkondi, näiteks kinnisvaraturgu, raskemini.

Andmed viitasid ka ettevõtete laovarude suurele vähenemisele, mis on tavapärane käitumine majanduslanguse ootuses. Majandusteadlased on majanduslanguse väljakuulutamise väljavaadete osas eriarvamusel.

Majanduslangus on suure tõenäosusega vältimatu

Tehnilise majanduslanguse definitsiooniks on enamikus riikides kaks järjestikust kvartalit negatiivset majanduskasvu. Selle näitaja järgi oleks USA majandus olnud eelmise aasta esimesel poolel majanduslanguses.

Kuid riik määratleb seda erinevalt. Majanduslanguse määrab kindlaks ekspertide komitee. USA majanduse madal tööpuuduse määr hoidis eelmisel aastal suuresti ära majanduslanguse väljakuulutamise, kuid 2023. aastaks on tingimused halvenemas.

Paljud majandusteadlased ütlevad, et Fed Reserve'i intressimäärade tõstmise kumulatiivne mõju ei ole veel täielikult tunda, samas kui töölevõtmise tempo aeglustub.

On märke, et riigi usalduskriis ei ole veel lõppenud, sest suure piirkondliku laenuandja First Republici aktsia hind on sel nädalal uuesti langenud väga madalale tasemele.