„Me tahame Saunumis luua parimat saunaelamust, et üha rohkem inimesi avastaksid enda jaoks sauna. Mitte kõik inimesed ei naudi kõrvetavat kuumust või hapnikuvaest õhku. Täna on maailmas kaheksateist miljonit sauna. Meie tahaksime, et neid oleks vähemalt kolmkümmend miljonit, ja need järgmised miljonid kliendid näevad suure tõenäosusega veelgi uudsema kontseptsiooniga saunu. Arendused meil juba käivad. Soome on valitud juba kuuendat aastat järjest kõige õnnelikumaks riigiks maailmas. Ma usun, et saunal on seal oma roll mängida. Neil on 5 miljoni elaniku kohta 3 miljonit sauna. Soomlased leiavad aja saunas lõõgastumiseks, mis aitab kaasa nii füüsilise kui ka vaimse tervise taastamiseks või lausa parandamiseks,“ jagab Saunum Group AS juhatuse liige Henri Lindal.

Tulevikuplaanid

Täna müüb Saunum oma seadmeid 28 riigis üle maailma, kuid eesmärk on jõuda 40-sse riiki veel sel aastal. Ettevõte otsib aktiivselt võimalusi kasvatada nii tootmis- kui müügimahte erinevatel Euroopa, Aasia ja Ameerika turgudel, mistõttu soovitakse investeerida järgneva viie aasta jooksul eelkõige tootearendusse ning müügi- ja turundustegevuse laiendamisse.

„Seni on Saunumi seadmed ja ka valmissaunad uutel turgudel hästi vastuvõetud. Tagasiside Saunumi patenteeritud õhukihtide segamise efektile on olnud 100% positiivne. See innustab meid uute arendustega jätkama, inimesed tahavad head sauna. Oleme suutnud oma käivet aasta aastalt kenasti kasvatada, kuid ambitsioonid on olnud oluliselt suuremad. 2020.aastal, ehk esimesel tegutsemisaastal, oli ettevõtte käive 278 000 eurot. 2021.aasta lõpu seisuga aga juba 1,9 miljonit eurot. 2022.aasta oli sauna turul üldiselt keeruline aasta. Sellele vaatamata, suutis Saunum kasvatada konsolideeritud käibe 2,2 miljoni euroni ja jõuda mitmetele uutele turgudele. 2023.aasta algas aga rekordilise esimese kvartaliga, mil konsolideeritud käive ulatus esmakordselt üle 950 000 euro,“ teatas Lindal.

Saunum Spa Session – kõige parem keris, mis eales loodud

Aprillis teatas Saunum, et sai valmis üle aasta arendamises olnud uue generatsiooni spaakerisega, Saunum Spa Session, ning ettevõte alustas ettevalmistusi uue seadme turule toomiseks käesoleva aasta sügiseks. Uus Spa Session on esimene ilma lõõrita Saunumi keris ning selle võib paigutada ka leiliruumi keskele. See võimalus rõõmustab kindlasti nii arhitekte, sisedisainereid kui ka koduomanikke, sest hubase sauna-spaa loomiseks saab nüüd fantaasial lasta rohkem lennata. Kokku on uue kerise disaini ja arendusse investeeritud üle 20 000 töötunni ning seadmes on kasutatud tehnoloogiaid ja lahendusi kõigist neljast Saunumi patendist.

„Usume, et tegemist on kõige parema kerisega, mis eales loodud. Saunum Saunas OÜ peakonstruktor Meelis Undi juhitud meeskond on valmis saanud tehniliselt ja funktsionaalselt suurepärase seadmega. Uue seadme arendamise lähteülesandeid oli algusest peale neli: 1) kaotada ära kõrge õhulõõr, samas säilitades hinnatud Saunumi õhusegamise funktsioon; 2) luua seade, mis on mugav paigaldada ja kasutada; 3) arendada keris, kus kerise juhtautomaatika on seadme sees; 4) luua seade, mis on igas mõttes ohutu ning mida on USA ja Euroopa sauna elektrikeriste standardite kohaselt kiiresti võimalik sertifitseerida. Minu hinnangul on kõik need eesmärgid kas täidetud või täitmiseks eeldused loodud. Sertifitseerimisega teeme algust mai kuus ning Euroopa turgudele esimene partii toodetakse juba eeloleval suvel. Põhja-Ameerika jaoks loodame valmis olla samuti veel sel aastal,“ võttis Lindal lähiaja plaanid lühidalt kokku.

Saunum Spa Session keris on arendatud koostöös EASi ja Kredexi ühendasutusega ning jõuab müügile 2023. aasta septembris.

Nutikad ja efektiivsed tootearendused

Saunumi edu on taganud ainulaadsus ja revolutsiooniline lähenemine saunatehnoloogiale. Ettevõttel on kaks tehnilist- ja seitse disainipatenti ning 2021.aasta maikuus registreeriti ka kolmas tehnilise patendi taotlus, mille sisuks on uudsed kerisedisainid ja sinna juurde kuuluvad maailmas uudsed erinevad tehnilised ning tehnoloogilised lahendused. 2023.aastal plaanib Saunum registreerida ka neljanda ja viienda patendi.

Mai kuus toob Saunum välja juhtautomaatika Saunum Leil 1.1 uuenduse, mis võimaldab sauna siduda ModBus targa kodu lahendusega ning liita tulevikus juhtseadmega ka automaatse leiliviskamise süsteemi Saunum AutoLeil. Samuti tegeletakse juba Saunum Leil 1.2. arendustööga, et oleks võimalik alustada tehisintellektile tugineva automaatika jätkuprojekti arendamisega.

2023. aasta kolmandas kvartalis on Saunumil eesmärgiks lõpule viia Premium Plus saunaarendus, millega valmib esmakordselt saunaruumi üheaegne täielik saunakliima kontrollimislahendus. „Näiteks kasutatakse õhuniiskuse-, CO2 taseme ja ventilatsioonilahendusi selliselt, et oleks tagatud energia kokkuhoid sauna üleskütmisel ning kõige parem võimalik õhukvaliteet leiliruumis kogu saunatamise vältel. Lisaks jälgib uus saun ka niiskuse ja temperatuuri koosmõju, pakkudes saunatajale talle sobiva ning parima võimaliku saunatamise kogemuse,“ lisas Lindal.

Kõrgeim ohutusklass

Saunumile on seadmete ohutus ülimalt oluline, mistõttu on käesoleval ning järgmisel aastal plaanis sertifitseerida kõik Saunumi seadmed UL standaritele vastavalt, mida ettevõte peab ühtlasi kõige kõrgemaks ohutusstandardiks maailmas.

„Üks olulisemaid sündmuseid sel aastal on olnud Saunum AirSolo kliimaseadmete ja Saunum Air keriste teele saatmine USAsse. Poolteist aastat tööd väga raskesti teostatava UL sertifikaadi nimel, tootmise juurutamine ja lõpuks Põhja-Ameerika turule sertifitseeritud seadmete tootmine on olnud pikk ja vaevarikas protsess, millesse panustas väga suur osa Saunumi meeskonnast. UL keriste ohutusstandardi nõuded on märksa karmimad kui Euroopas rakendatavad nõuded. See on ka põhjus, miks UL sertifikaat on maailmas väga vähestel keristel ja veel vähematel kerise automaatikatel,“ ütles Saunum Group AS juhatuse liige Henri Lindal.

Saunum Air kerised jõuavad USAsse mai keskpaigas, ent juba on Chicagosse jõudnud Saunum AirSolo kliimaseadmed. „USA edasimüüja on üle 50 aasta tegelenud saunadega ning näeb selgelt Saunumi lahendustes revolutsiooni selles valdkonnas. Seega esmane indikatsioon on, et seadmed võetakse hästi vastu ning kindlasti ootame sealt ka jätkutellimusi,“ lisas Lindal.

Muuda koos Saunumiga maailma

Saunum Group AS on 2014. aastal asutatud Eesti saunatehnoloogia ettevõte, mille peamiseks tegevusalaks on saunakeriste ja sisekliimaseadmete arendamine, tootmine ja müümine, saunaautomaatika arendamine, tootmine ja müümine ning saunade ehitamine ja müümine.

Saunum Group AS aktsiate märkimine ja uute aktsiate eest tasumine Nasdaq Tallinna börsi poolt opereeritaval mitmepoolsel kauplemissüsteemil First North toimub vahemikus 28.04.2023 kella 10.00-st kuni 12.05.2023 kella 16.00-ni.

Jaga
Kommentaarid