Kinnisvara24 portaali värske statistika näitab, et võrreldes veebruarikuuga tehti märtsikuus portaali kaudu 50% rohkem päringuid. Päringud kasvasid kõikides tootegruppides, millest kõige suurema tõusu tegid maa (+338%) ja äripindade (+81%) müügipakkumised ning uusarenduste pakkumised (+214%).

Portaali tegevjuhi Urmas Uibomäe hinnangul peegeldab päringute arvu kasv kinnisvaraturu aktiivsuse tõusu. „Kinnisvaraostjatel on turul julgus vaikselt tagasi tulemas. Lisaks otsitakse kõrge inflatsiooni tingimustes kohta, kuhu raha hoiule panna ja see suunatakse endiselt suures osas kinnisvaraturule,“ lisas Uibomäe.

Ka City Property kinnisvaramaakleri Gert Roosimägi sõnul on esimese kvartali viimases pooles objekte vaatamas käinute ja tehingute arv oluliselt suurenenud. „Kui varasemalt olid inimesed euribori tõusu tõttu pigem hirmul ja äraootaval seisukohal, siis täna on inimesed hakanud vaikselt olukorraga harjuma ja turg stabiliseerunud. Ka hinnad on korrigeerunud, palgakasv jätkuvalt tempokas ja tööturg olenemata majandussurutisest üsna tugevatel jalgadel,“ lisas ta.

Võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga on käesoleva aasta alguses ostjate ja müüjate vahelised ootused oluliselt tasakaalustunud. „Kui eelmise aasta lõpus olid ostjad äraootaval seisukohal ja müüjad pigem hindades alla ei tulnud, siis kevadel on olukord stabiliseerunud ning ostuhuvilisi ja koduotsijaid turule juurde tekkinud,“ sõnas Roosimägi.

Portaali statistikast on näha, et enim broneeritakse taskukohasemaid, remonti vajavaid 2-toalisi kortereid. Uibomäe sõnul on need reeglina turul tegutsevate kinnisvarainvestorite peamiseks eelistuseks. „Kinnisvarainvestorid on pidevalt heade pakkumiste ootel ja kuna müüjad on turul hinnakorrektuure teinud, võib kevad olla hea aeg endale huvipakkuv projekt portaalist leida,“ lisas ta.

City Property kinnisvaramaakleri Marilin Urva sõnul otsitakse järelturu kortereid eelkõige Mustamäe, Õismäe ja Lasnamäe piirkondades ning nende hinnad on võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga langenud ca 8-10%. „Hinnad langevad reeglina hoonetel, mis ei ole renoveeritud. Samas kortermajad, millel on maja fassaad korda tehtud, torustikud ja katus vahetatud ning küttesüsteemid energiasäästlikumaks tehtud, pigem hoiavad oma väärtust,“ lisas Urva.

Huvi on kahekordistunud ka uusarenduste vastu, mis võib Uibomäe sõnul olla seotud pankade ja arendajate kampaaniatest, mis on suunatud euriboriga suurenenud riskide maandamisele. Samuti pakuvad pangad A-energiaklassiga korterite soetamisel turu keskmisest paremaid tingimusi.

Kuna aga arendajad ei ole hetkel alustamas uute objektide ehitust, ei ole uusarendusi ja sealjuures ka uusi üürikortereid peale tulemas, seega on Roosimägi hinnangul oht, et käesoleval aastal võivad üürikinnisvara hinnad pigem tõusma hakata.