„Tallinnas on kümneid tuhandeid inimesi, kes võiksid tänaseid ummikuid vältida, liikudes Põhjamaadega sarnaselt (kasti)rattaga ja jõudes kuni 6 kilomeetri raadiuses uksest-ukseni vaid 10-30 minutiga,“ ütles projekti üks eestvedajatest, Tallinna rattalinnapea Mariliis Mia Topp. Käesoleva algatuse fookus on kastiratastel, mis on end maailmas tõestanud jalgratta ja auto vahepealse praktilise ning säästliku transpordivahendina, sobides nii üksi kui perega liikumiseks ja kaubaveoks.

Erasektori algatuse ,,Minu (teine) auto on (kasti)ratas“ eesmärk on innustada ettevõtte töötajaid proovima liikumiseks (kasti)ratast ja anda sellega ruumiotsuseid tegevatele poliitikutele selge signaali kvaliteetse ja turvalise linnaruumi vajadusest. Tänaseks on projektiga liitunud 11 ettevõttet, kes on kõik ostnud või rentinud vähemalt ühe kastiratta. Ettevõtted laenavad kastiratast oma töötajatele paariks päevaks töö- ja igapäevasõitude tegemiseks. Kogemus näitab, et korra proovides hakkab kastirattaga sõitmine kiiresti meeldima.

„Ettevõtete huvi julgustada oma töötajaid rohkem (kasti)rattaga liikuma on loogiline, kuna rattasõit parandab meie vaimset ja füüsilist tervist ning produktiivsust, toob kaasa puhtama keskkonna ja tugevdab kogukonnasuhteid. Minu kogemuse põhjal jõuab kesklinnas rattaga aastaringselt sihtkohta autoga vähemalt sama ajaga, kuid tipptundidel isegi kiiremini. Elavam linnaruum hõlbustab ka kodu- ja eriti välismaise talendi palkamist ning elavdab majandust,“ ütles MTÜ Elav Tänav ja Bolti kaasasutaja Martin Villig. „Mida rohkem inimesi valib igapäevaseks liikumiseks (kasti)ratta, seda suurem on ka ühiskondlik surve ehitada kiiresti välja Tallinnas rattastrateegias kirjeldatud turvaline ja eraldatud rattateede võrgustik,“ lisas ta.

Kastirataste hinnad algavad 1500 eurost, kuid soovitame osta pigem elektrimootoriga mudeli, mille hinnad algavad ca 2500 eurost. Kasutatud kastirattaid saab põhjamaadest ja Euroopast veelgi soodsamalt. Sellest kevadest on Keskkonnainvesteeringute Keskusel toetusmeede kuni 1000 eurot uute elektriliste kastirataste ostmiseks eraisikutele ja firmadele. Seega on just nüüd parim aeg kastirataste proovimiseks ja soetamiseks.

„Telia soetas kastiratta, et anda oma tehnikutele, it-juhtidele, müügiinimestele võimalus teha kliendivisiite keskkonnasõbralikumal moel. Kastiratas võimaldab kaasa võtta suurema pagasi, kui kõik muud autovabad liikumisvõimalused. Töövälisel ajal saavad meie töötajad katsetada kastiratast perelogistika korraldamiseks. Ettevõtetele on tähtis leida võimalusi olla ise keskkonnasõbralik ja inspireerida keskkonnasõbralikke lahendusi kasutama ka kõiki oma töötajaid,“ ütles Telia Eesti juht Holger Haljand.

Liveni tegevjuht Andero Laur lisas: „Meie liitusime algatusega, et õppida tulevikus maju projekteerima selliselt, et kastirattaid oleks autode asemel mugav parkida ja kasutada. Loodetavasti tuleb algatusega kaasa ka Tallinna linn, kes lubab osad kohustuslikud parkimiskohad asendada kastiratastele mõeldud parkimisega“. Lauri sõnul saaks ühe auto asemel parkida edukalt vähemalt 3 kastiratast.

„Eesti transpordisektori süsinikuheide on väga suur, ometi on võimalik seda väikeste asjadega parandada,“ arvab rattalinnapea Topp. Tallinnas jäävad pooled autosõitudest 6 km piiresse, mis on hea vahemaa (kasti)rattaga tööle või kooli sõitmiseks. Globaalselt tuleb linnadest ÜRO andmeil 70% planeedi süsinikuheitest. Kui 10-20% linlasi sõidaks kasvõi mõned päevad nädalas rattaga, on tulemuseks väiksem autode hulk ja kõigile sujuvam, vaiksem ja ohutum liiklus, suur kogus õhku paiskamata süsihappegaasi, inimestele tervislikum argipäev - ning elav linn.

Kutsume kõiki huvilisi meie projekti avasündmusele (FB Event), laupäeval 6. mail kell 10.00-13.00 Tallinnas Tammsaare pargis. Kohapeal on võimalik proovida erinevaid kastiratta mudeleid ja küsida nõu kogenumatelt kastirataste kasutajatelt ning projektiga liitunud firmadelt.

Elav Tänav on 2021.a algatatud mittetulundusühing, mille eesmärk on arendada inimkesksemat linnaruumi dialoogis elanike, ettevõtete ja linnaga. Kastirataste projektiga juba liitunud ettevõtted on Delfi Meedia, Bolt, Luminor, Swedbank, Kõu Mobility Group, Telia, Reitan Convenience Estonia, Hagen Bikes, Liven, La Ecwador ja OCCO.