Starbunker OÜ tegeleb sadama laevadele kütuse tarnimisega ning veokite kütuseveoga.

Jaanuaris sai firma maksuametnikelt aktsiisivabastuse loa, mis tähendab, et ettevõte võib kütteõlisid ning diislikütust hoida punkerlaevas aktsiisi maksmata.

Täna on aga luba külmutatud, sest firmal on mullusest sügisest saati käimas kriminaalmenetlus, mille kohaselt pidi Starbunker aktsiisivaba diislit vedama Maardu ja Tallinna terminalide aktsiisiladudest otse punkerlaeva Ikla peale, kuid kütus liikus hoopis muule aadressile. Skeemi alusel käideldi ligi 300 000 liitrit kütust, mis tähendaks, et kui kahtlustused osutuvad tõeks, peteti riiki 140 000 euroga.

Aktsiisivabastuse loa kaotamine tähendaks ettevõtte esindajate sõnul iga kuu kümneid tuhandeid eurosid kahju, mis oleks niigi turbulentse kütuseturu valguses ettevõtte käibele pärast märkimisväärset langust järjekordne põnts.

Samas on firma kohtu kaudu õiguskaitset taotlenud, kuid nii Tallina ringkonna- kui halduskohtud keeldusid sellest ning ettevõte kaotas aktsiisivabastuse loa. Kui ettevõte mõistetakse kriminaalasjas süüdi, ootab neid ees märkimisväärne trahv.

Loe lähemalt Ärigeeniusest.