„Võtan fantoomauto enda nimele. Olgu tegu rolleri, mopeedauto või vanaisaks saanud traktoriga. Auto võib olla juba „rauas“, vrakk naabrimehe poolt ära varastatud või metsas põlema pandud,“ kuulutab uue ärisoone leidnud tankist Facebooki grupis.

Tankist selgitab, et protsessi alustab autoomanik omanikuvahetuse taotlemisega, mille järel tuleb tasuda riigilõiv. Seejärel ootab uus „autoomanik“ enda kontole kümmet eurot. Kui summa on jõudnud tankisti kontole, siis kinnitab ta omanikuvahetuse e-teeninduses. Kaks nädalat tagasi postituse postitamise hetkel rääkis fantoomautoärimees 50 usaldusväärsest kliendist, kuid märkis kommentaariumis, et iga päev lisandub veel u 20–30 klienti.

Ka Auto24 foorumis on autode omanikevahetuse teemal lahvatanud äge diskussioon. „Ma enda ühe fantoomauto tegin ära selle osta.ee oksjoni kaudu, asi toimib. ideaalis peaks kaks masinat veel laskma maha kanda, aga ootan ikkagi automaksu enne ära, et kas väänatakse kaela või ei. Väike lootus ju on, et ajutiselt arvelt maas masinaid siiski ei tasustata,“ kirjutab üks Auto24 foorumi kasutaja.

Transpordiamet kätt ette ei pane

„Seaduse silmis on tegemist kahe isiku vahelise tehinguga, mille tingimused isikud omavahel kokku lepivad. Kehtivad seadused ei sea sellisele tegevusele piiranguid, välja arvatud juhul, kui sõidukile on seatud piirangud võõrandamiseks nt kohtutäituri poolt,“ ütleb transpordiameti sõidukite ja registri teenusejuht Carl Joosep Piirfeldt.

Ta lisab, et enne 1. maid 2004 lammutatud või hävinud sõiduauto (M1-kategooria) või kuni 3500 kg täismassiga veoauto (N1-kategooria) saab liiklusregistrist transpordiametile esitatud taotluse alusel ka tasuta kustutada – juhul kui sõidukil puudub liiklusregistris käsutamise keelumärge või muu erimärkus. Teiste kategooriate sõidukite ja vanasõidukite puhul ei ole lammutamise või hävimise aeg oluline, piisab vaid taotluse esitamisest, kuid tuleb arvestada, et sõidukil ei tohi olla käsutamise keelumärget või muud erimärkust.