Kaupade nagu pooljuhid, integraallülitused ja muude tehnoloogiatoodete import Venemaale on suurenenud eelkõige riikidest nagu Kasahstan, Araabia Ühendemiraadid, Türgi ja Hiina.

Nüüd on Euroopa liidul mõte takistada ka Venemaad aitavaid riike ning piirata kaubanduskanaleid, millest Moskval võib kasu olla. Kui see ei toimi, plaanitaks teise sammuna kehtestada peamiste kaupade sihtotstarbelised piirangud, kirjutab Bloomberg.

Sanktsioonid soovitakse paika panna enne maikuu lõppu. Liikmesriigid peaksid ettepanekuid arutama lähipäevil.

Muud sanktsiooniplaanid

Peale eeltoodu kavatseb liit väljaande allikate sõnul laiendada ka mitmete olemasolevate ekspordimeetmete ulatust ning keelata paljude kaupade transiitvedu läbi Venemaa. Kuid seegi pole kõik.

Sihile mõeldakse võtta ka navigatsioonisüsteemi välja lülitatud laevad ja lisakas laiendada olemasolevaid keelde autodele ja kõrgtehnoloogiatele, mida Venemaa on kasutanud Ukrainas, sh ka tööstuskaubad, ning rauale ja terasele.

Uute meetmetega kehtestatakse uued piirangud ka haagistele, et vältida olukordi, kus Venemaa veokid haagiksid oma lasti EL-i veoautode külge. Lisaks täpsustab EL tõenäoliselt eeskirju olemasolevate keeldude kohta, mis puudutavad Euroopa Liidu sadamatesse sisenemist ja nende kasutamist.