„Käibemaksu ja tulumaksu tõstmine 10 protsendi võrra ning majutusasutuste käibemaksuerisuse kaotamine omavad niivõrd laiaulatuslikku mõju, et iga muudatus vajaks põhjalikku arutelu ja analüüsi. Taoline teerullipoliitika on selge signaal, et Reformierakonna juhitaval valitsusel puudub igasugune tahe sisulist arutelu pidada ja osapooli kaasata,“ lausub Tanel Kiik. „Kuuldavasti läbisid maksutõusud kooskõlastusringi vaid mõne päevaga – niivõrd lühikese aja jooksul ei ole võimalik mingit sisuanalüüsi teha ega kaasnevaid mõjusid hinnata.“

Tanel Kiige sõnul on märgiline ka Eesti linnade ja valdade liidu otsus jätta maksumuudatused kooskõlastamata, kuna seletuskirjades ei ole analüüsitud ega välja toodud nende mõju kohalike omavalitsuste eelarvetele.

„Turismi eest vastutav majandus- ja infotehnoloogiaminister tunnistas ka „Esimese stuudio“ intervjuus, et majutusasutuste käibemaksu tõstmise mõju turismile ja Eesti majandusele laiemalt ei ole tegelikult piisavalt hinnatud. Keskerakonna fraktsioon kohtus hiljaaegu Eesti hotellide ja restoranide liidu ning teiste turismiliitude esindajatega ja nende sõnum oli ühene – käibemaksuerisuse kaotamine halvendab oluliselt sektori konkurentsivõimet ja sellest saavad kasu eelkõige naaberriigid. Riia linnapea ei ole oma ootusärevust ju ka varjanud,“ sõnab Kiik.

Keskerakond ei toeta kavandatavaid maksutõuse, sest need teenivad jõukamate inimeste huve ning halvendavad kõige rohkem madalapalgaliste ja eakate toimetulekut, märgib Tanel Kiik. „Lisaks on märgiline lasterikaste perede toetuste kärpimise plaan, mida äsja tõsteti riigikogu eelmises koosseisus Reformierakonna osalusel. See lõhestab ühiskonda, vähendab perede turvatunnet ja loob juurde ebakindlust tuleviku osas niigi keerulisel ajal,“ nendib Keskerakonna aseesimees.